Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

Tradicija ostaja

Sejem na Angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru, verjetno obstaja, odkar obstaja Tržič. Ima dolgo tradicijo in ni razloga, da bi se ta tradicija spremenila. V zadnjih desetletjih je sejem postal Šuštarska nedelja, velika sejemska prireditev, ki v naše mesto privabi več deset tisoč obiskovalcev. Gre za prireditev, ki jo mnogi povsem enačijo s Tržičem in ki mu daje prepoznavnost celo onkraj meja Slovenije.


Vezanost Šuštarske nedelje na čevljarsko industrijo, zlasti na Peko, je pri koncu, saj nekdaj čevljarskega velikana ni več. Velika in tudi žalostna sprememba je že in še bo spremenila Šuštarsko nedeljo. Takšno je življenje, vse se spreminja in vse lahko mine. V teh spremembah lahko vidimo tudi kopico optimizma. Življenje gre naprej in Šuštarska nedelja gre naprej z velikim zagonom.


Vrača se h koreninam, ko je bila predvsem sejem, povezan s čevljarstvom, vendar tudi z drugimi izdelki. Sejem ni samo prodaja izdelkov, je dan veselja, sproščenosti, zabave, čudes in dogodivščin. Vse to bo na letošnji Šuštarski nedelji, ki dobiva nekatere nove vsebine in se še bolj prilagaja sodobnim razmeram in sodobnemu človeku.


Šuštarsko nedeljo potrebujemo. Potrebujejo jo tržiški in slovenski šuštarji, ki resda niso velika industrija, vendar pa izdelujejo kvalitetne čevlje, ki gredo dobro v prodajo in zagotavljajo preživetje marsikateri družini. Obstoj čevljarstva pomeni ohranitev zakladnice znanja, ki se je nabiralo skozi stoletja. To znanje in ta tradicija sta tu doma in tu se ohranjata ter stopata na novo zanimivo pot.


Šuštarsko nedeljo potrebuje Tržič in potrebujemo jo Tržičani. Na ta dan se odpremo sosedom in svetu. Povabimo jih v svoj kraj in se skupaj z njimi veselimo. Tudi letos in v prihodnjih letih se bo zgodilo enako, le malo drugače in verjetno še boljše.

Še na mnogo Šuštarskih nedelj in veliko veselja.

Peter Miklič, predsednik Turističnega društva Tržič

Uvodnik iz letošnjih Šuštarskih novic.
Več na: www.trzic.info

Oglejte si tudi