Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
PON.
19°C
10°C
Oceni objavo

Pobuda ZA izboljšanje varnosti na prehodu za pešce pri OŠ Tržič

Društvo ZA razvoj Tržiča želi v občino in v mesto vnesti nov pogled in način razmišljanja. Ker želimo delovati v trajno korist skupnosti in konstruktivno sodelovati pri reševanju problemov smo na Občino Tržič poslali pobudo za izboljšanje varnosti na prehodu za pešce pri OŠ Tržič.
Na Cankarjevi cesti sta dva zelo problematična prehoda. Problem je bil že večkrat izpostavljen tudi s strani staršev in vodstva šole. Prvi med Kosarsko in Šolsko ulico in drugi, malo višje, na ovinku nasproti tovarne Tokos. Zaradi visoke hitrosti voznikov (tovornjaki, ki prevažajo les, traktorji ...) in nepregledne ceste je prečkanje nevarno predvsem za otroke, ki tukaj vsakodnevno hodijo v šolo. Ocenjujemo, da je skupno (odrasli in otroci)  število prečkanj v enem dnevu okrog 300. Predstavljajte si kolikokrat prečkajo cesto v enem tednu, mesecu, letu ali kolikokrat gre otrok v šolo, na obšolske aktivnosti, na igrišče in še kam, v vseh devetih letih.

 

Predlagamo enostavno in časovno hitro izvedljivo rešitev. Lahko je tudi začasna, če bodo kasnejši ukrepi znotraj nove Cestno prometne strategije drugačni, oz. prostorsko bolj konkretni (npr. dvignjen prehod ...) in bodo bolj usmerjeni k umiritvi prometa. Nov Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah predvideva v 28. členu o barvah označb: kontrastne podlage prehodov za pešce in površine za pešce, kadar so v ravnini vozišča (Modra - RAL 5012). Pri tem ni nobenih posegov v prostor razen barvanja. Takšna rešitev izboljšuje vidljivost prehoda za pešce ter hkrati opozarja in ozavešča vse udeležence v prometu, kar je pomemben korak k boljši prometni varnosti v našem mestu. Nekje je potrebno začeti, začnimo tukaj. Ste ZA?

 

Andrejka Belhar Polanc

Pravilnik: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV11505

Opomba: Pobudo smo naslovili na Občino Tržič, Župana, Urad za okolje in prostor, ter Občinski svet in prosili za konkreten odgovor o možnosti realizacije. Odgovora do danes še nismo prejeli.


Zakaj pobuda? Pobuda je najbolj preprosta oblika sodelovanja pri odločanju. Dobra pobuda ima lahko v najboljšem primeru velik vpliv in je uresničena, v vsakem primeru pa odločevalcem sporoča, kaj si mislite. Naslovnik nima neposredne dolžnosti, da na pobudo odgovori, je pravno nezavezujoča. Odgovor je stvar politične kulture nosilcev javnih funkcij. Vlaganje pobud je človekova pravica, ki jo varuje ustava Republike Slovenije.

Oglejte si tudi