Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk še odmeva: SREČANJE S ČEBELARJEM

Vsako leto se z otroki v vrtcu pridružujemo k izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka. Medse povabimo tudi ljudi, ki so z jedmi, ki jih ponudimo k zajtrku, tesno povezani. Tokrat smo medse, v dislocirani oddelek OŠ Bistrica, povabili čebelarja gospoda Lojzeta Hostnika, ki je dolgoletni in še vedno aktiven tržiški čebelar.
Že dan poprej smo se v skupini pogovarjali o vsem, kar je z zajtrkom povezano. Kaj vse bomo ponudili na mizi, kakšen pomen imajo ponujeni izdelki, zakaj prav jabolko, med, maslo, črn domači kruh in mleko. Posvetili smo se tudi kulturi prehranjevanja in naredili dekoracijo za na mize.

Otroci so se poistovetili s čebelicami, saj nam je Medex podaril svoj promocijski material.

Vse to je pripomoglo k pravemu prazničnemu vzdušju, ko je med nas prišel čebelar, gospod Lojze Hostnik.

V otrocih je s svojim pripovedovanjem vzbudil pravo otroško radovednost. Izvedeli so, da so čebele nekoč domovale v gozdovih, v propadlih panjih in štorih. Spoznali so se s čebeljo družino in vlogo vsake posamezne čebelice. Ogledali so si čebelje proizvode in čemu so namenjeni. Da imajo čebele svoje sovražnike, tudi to sedaj vemo.

Med pripovedovanjem čebelarja so otroška vprašanja kar deževala. Koliko je fantov v čebelnjaku? Ali se čmrlji in čebele kregajo med sabo? Ali gre matica kaj ven nabirat med? Kje se dobijo jajčka v čebelnjaku? Kaj če čebele nimajo matice in kaj če matica nima čebel? Ali čebele čebelarja kdaj pičijo?

Na vsa otroška vprašanja je imel gospod Lojze odgovor in otroci so bili zadovoljni.

Čas je hitro mineval in čas je bil za zajtrk. Naš čebelar je poizkusil med in se kar hitro poslovil od nas. Čakali so ga še drugi otroci, prav tako radovedni kot naši.

Kaj pa mi? Z domačimi slovenskimi jedmi smo napolnili svoje želodčke in se polni vtisov in pridobljenega znanja o čebelah in čebelarstvu odpravili v nov dan.

Hvala čebelarjem za ves trud in NAJ MEDI.


Zapisala: Ana Peharc, dipl. vzg.

Oglejte si tudi