TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V ENOTI DETELJICA VRTCA TRŽIČ
Vsako leto tretji petek v novembru v slovenskih vrtcih in šolah obeležujemo dan slovenske hrane s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. S tem želimo otroke naučiti, da je hrana, pridelana na naših kmetijah, predelana v naših živilskih obratih in zadrugah bolj sveža in okusnejša od hrane, ki na naše krožnike pride od daleč.
Letošnji moto Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil »Kruh za zajtrk – super dan!« Poleg kruha pa zajtrk sestavljajo še maslo, med, mleko in jabolka.
Na ta dan so se pridno pripravljali tudi otroci v enoti Deteljica Vrtca Tržič. Pogovarjali smo se o pomenu zajtrka in zdrave prehrane za njihov razvoj. Spoznali so, zakaj je hrana pridelana v Sloveniji boljša in okusnejša.
Ker je bila rdeča nit letošnjega zajtrka kruh, so otroci v skupini Marjetica naše enote izrazili željo, da kruh spečemo tudi mi. Vključili smo tudi starše, ki so z otroki pridno iskali različne recepte za peko kruha. Skupaj smo jih prebrali, spoznavali sestavine in se odločili kakšen kruh bi spekli. Recept smo tudi slikovno zapisali. Pri peki kruha nam je pomagal tudi naš kuhar Jakob. Mmmm, kruh narejen izpod naših ročic je omamno dišal in bil res najboljši.
Pojedli smo ga v petek, 17. 11. 2023, na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Na zajtrk v našo igralnico smo povabili tudi g. župana, go. podžupanjo in ravnateljico našega vrtca. Mizo smo praznično okrasili s čebelicami, ki so poskrbele, da smo lahko jedli najboljši med. Na mizi je bilo tudi maslo, mleko in jabolka. Zajtrk je bil res dober in pošteno smo se najedli. Ob slovesu od gostov smo jim za zahvalo, da so nas obiskali, zapeli nekaj pesmic.
S tem pa dan, namenjen slovenski hrani, še ni bil zaključen.
Pred enoto Deteljica smo povabili tudi goste, ki so priskrbeli hrano, ki smo jo jedli. Obiskali so nas mlinar, sadjar, mlekar in čebelar.
Mlinar je otrokom predstavil mletje žita z mlinskimi kamni. Otroci so tudi sami lahko preizkusili, kako so žita mleli v starih časih.
Mlekar je otrokom predstavil izdelavo masla. Lahko so zavrteli napravo, s katero maslo izdelujejo.
Pri sadjarju smo lahko poizkusili zelo dober sok, narejen iz slovenskih jabolk.
Čebelar pa je otroke navdušil za čebelarstvo. Predstavil jim je panj, čebelje družine in zaščitno opremo, ki jo pri svojem delu uporablja.
Dan je bil res poln doživetij, ki so jih otroci lahko odnesli v svoje družine in za zdravo slovensko hrano navdušili tudi starše.
Zapisala: Mojca Ručigaj, enota Deteljica, Vrtec Tržič




