Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
4°C
PON.
25°C
2°C
Oceni objavo

KOVORSKA KUHNA

V dislociranih oddelkih Vrtca Tržič v Kovorju se nostalgično spominjamo meseca decembra, ko je pri nas zadišalo. Otroci iz skupine Sonce smo se za cel mesec prelevili v čisto prave male kuharje.

Vse se je začelo z idejo, da se vključimo v projekt Turizem in vrtec, katerega rdeča nit so OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spomeniki s trajnostnim pridihom. Ker vsak pravi kuhar potrebuje svojo kuharsko kapo in predpasnik, smo si tudi mi izdelali svoje, nismo pa pozabili niti na kuhinjo, ki je cel mesec krasila našo igralnico.

Na samem začetku našega kulinaričnega potovanja smo obiskali Kurnikovo hišo, kjer sta nam Žan in Dragan iz Tržiškega muzeja pokazala, kako so kuhali včasih in kakšne pripomočke so uporabljali. Za konec smo v krušni peči črne kuhinje v Kurnikovi hiši spekli tržiške flike. Bile so tako mehke in slastne, da smo jih morali podeliti še z našimi mlajšimi prijatelji.

Ker pa smo želeli naše znanje o tržiških jedeh še nadgraditi, smo na obisk v vrtec povabili Matejo, ki nam je pomagala pri kuhanju ajdovih in koruznih žgancev. O tem, kako so bili dobri, so pričali polizani krožniki in prazne posode. Mamo Marinko smo poprosili, da nam je izdala svoj recept za skutne štruklje, da pa niso bili naši želodčki prazni, nas je povabila v svojo kuhinjo in skupaj z njo smo se lotili priprave štrukljev. Tako kot radi rečejo naši otroci »Bili so njami, njami slastni«.

V vrtčevski kuhinji smo skupaj s kuharjem Žigom cvrli flancate. Naučil nas je, kako se pripravi testo, kako z nožkom narežemo kvadrate in zakaj moramo v vsak kvadratek zarezati tri črtice. Ko so se flancati ohladili, nam je Žiga pokazal še najpomembnejšo stvar: kako se jih pravilno poje. Za vse tiste, ki tega še niste vedeli - najprej je treba z njih polizati sladkor!

Najslajše pa smo pustili za konec. Skupaj z babico Zalo smo spekli sladke orehe in čokoladne skalce, ki smo jih nato ponudili na naši kulinarično obarvani decembrski tržnici. Imeli smo se res lepo, veliko novega smo se naučili in kot se za december spodobi, smo se do sitega najedli sladkih dobrot.


Zapisala: Rebeka Peharc, dislocirani oddelek Vrtca Tržič v Kovorju 


Oglejte si tudi