Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
NED.
21°C
4°C
Oceni objavo

Prvi dan šolskega leta 2021/2022 v Vrtcu Tržič

"Dobro jutro! Mi smo pa prvič v vrtcu," se je prismejala mlada mamica skozi vhod v vrtec. Za roko se je je držala deklica, ki si je nadela zelo resen izraz, veliki učki pa so izdajali pričakovanje in malce strahu. Se vam sliši znano? Tudi nam v vrtcu, pa še kako.

Vsak prvi september je tudi za vrtec poseben, kljub temu, da se delo prek poletja ne neha in so naše hiše polne otrok. Letos so prek celega poletja obratovale vse tri velike enote vrtca, z izjemo le dveh tednov za enoto Deteljica, kjer se je izvedlo nekaj elektroinstalacijskih del. Danes je tako prvič v Vrtec Tržič vstopilo nekaj več kot 120 otrok.

Spet se skupaj s starši "novinčkov", kot jih imenujemo prve dni, srečujemo z vstopom v neko novo obdobje, povezano z novimi preizkušnjami.

Takole je zapisala ravnateljica Tatjana Blaži: "Spoštovani starši. Danes je za vas in vaše otroke pomemben dan, prvi vrtčevski dan. Otroci se na spremembe odzivajo različno, nekateri so zelo močni pri uveljavljanju svoje volje. Pomembno je, da ste pri reševanju tega vedenja potrpežljivi, ljubeči, vendar v svojih odločitvah močnejši. Vzemite si čas, da se posvetite otoku in mu obrazložite, ubesedite njegova čustva, občutke in jih pri tem razumite.

Otrok najbolj potrebuje občutek varnosti, zagotovilo, da ga ne boste zapustili, zato mu je potrebno povedati vse po resnici. Za nagrado mu ne kupujte sladkarij ali daril, ampak mu posvetite svoj čas in pozornost. Otroci si to zapomnijo - kaj ste mu kupili, pa hitro pozabijo. Pri jutranjem odhodu v vrtec bodite vztrajni, močni in ne podlegajte otrokovim poskusom odpora. Vse to je normalno in pričakovano, po nekaj dneh, lahko tudi mesecev, mine. V kolikor pa boste imeli večje težave, seveda lahko pridete po pomoč in nasvet k naši svetovalni delavki. Največjo napako pa storite, kadar podležete in otroka iz vrtca izpišete. S tem otroku posredujete napačno sporočilo, s katerim bo poskuse podobnega vedenja izvajal naprej, v vedno hujši obliki.

Drži, da bo tudi to šolsko leto nekoliko drugačno zaradi posebnih okoliščin v zvezi z epidemiološko situacijo in da vas naprošamo za spoštovanje ukrepov v skupnem interesu – zdravju otrok, staršev in zaposlenih v vrtcu – vsekakor pa je na prvem mestu omenjena pozitivna naravnanost, doživljanje tega prelepega obdobja na način, da bo družini v veselje, ne breme. Želimo vam pogumen, ljubeč in čim manj stresen začetek vrtčevskega leta."

Zaposleni v vrtcu, ki se veselimo vseh novih obrazov, z veseljem pa spremljamo vse že znane, pa smo v veliki meri tudi starši, stari starši, tete, strici ... in po malem v mislih s svojimi otroki na prvi šolski dan. Zato naj kroži lepa misel, da bo začeto šolsko leto DOBRO leto, saj zdaj vemo, da to ni samoumevno.

Oglejte si tudi