Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
14°C
SRE.
20°C
12°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija »ALKOHOL«

V teku je drugi del Nacionalne preventivne akcije »ALKOHOL«, ki traja med 5. in 14. novembrom 2021. Pomembna je zato, ker je namenjena ozaveščanju vseh udeležencem v prometu, saj je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč.

Alkohol je v prometu najpogosteje povezan s prehitro vožnjo, nepravilno smerjo vožnje in neupoštevanje pravil prednosti. Število nesreč v Sloveniji, ki jih povzročijo alkoholizirani udeleženci v prometu, presega 2.900 letno.  Če pogledamo na statistične podatke na temo prometnih nesreč pod vplivom alkohola, s poudarkom na starostni skupini 18-24 let, vidimo, da so vozniki motornih vozil iz navedene starostne skupine med 1. januarjem in 31. avgustom 2021 povzročili 104 prometne nesreče. V njih so tri osebe izgubile življenje, 12 jih je bilo hudo in 43 lažje telesno poškodovanih. Večina nesreč se zgodila med petkom in nedeljo.

Ključno je zavedanje, da se zaradi alkohola zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. O varnem pitju alkohola zato ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja za udeležence v prometu.

Učinki alkohola na naše sposobnosti, pomembne za varno sodelovanje v prometu, se odražajo v:

  • VIDU (zožanje vidnega polja, bleščavost, oslabi sposobnost prepoznavanja odtenkov svetlobe, slabše prepoznavanje barv – predvsem rdeče, slabše zaznavanje gibanja, globine, oddaljenosti/bližine),
  • MOTORIKI  (upočasni hitrost odzivanja in spremeni doživljanje časa, slabša koordinacija rok, nog),
  • SAMODOJEMANJU (samoprecenjevanje, odsotnost uvida v slabše zmožnosti, občutek poguma pri obvladovanju stvari, zanikanje posledic) in
  • ČUSTVENEM STANJU (spodbudi negativno doživljanje, lahko stopnjevano do resnih in globljih čustvenih težav (depresivnost, jeza, agresivnost)).

Zato je vožnja pod vplivom alkohola z zakonom (ZPrCP) prepovedana in tudi ustrezno sankcionirana. Sankcije se pričnejo od vključno 0,50g alkohola na kg krvi (0,24 mg/l izdihanega zraka) s 300€ in 4 kazenskimi točkami in končajo pri več kot 1,10 g alkohola na kg krvi (0,52 mg / l izdihanega zraka) z 1.200€, 18 kazenskimi točkami in kot stranska kazen možnost pridržanja voznika, odvzem vozniškega dovoljenja ali odložitev odvzema s kontrolnim zdravstvenim pregledom in udeležbo na ustreznem rehabilitacijskem programu (edukacijske, psihosocialne delavnice ali zdravljenje).

Prav tako pa je nevarna in prepovedana tudi vožnja pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Tudi te snovi, podobno kot alkohol, bistveno poslabšajo zmožnost voznika za varno udeležbo v prometu.

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi