Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
27°C
7°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija Vozniki enoslednih motornih vozil

V letošnjem letu so za nami že tri nacionalne preventivne akcije (NPA), o katerih ste bili obveščeni v javnih medijih, objavah na panojih ob naših cesta in portalih na avtocestah in hitrih cestah. Tokrat najavljamo naslednjo, ki naslavlja ranljivejše udeležence v prometu.

V tednu med 20. in 26. marcem 2023 bo potekala Nacionalna preventivna akacija Vozniki enoslednih motornih vozil pod sloganom Na cesti nisi nepremagljiv, si najbolj ranljiv. Glede na relativno ugodne vremenske razmere se je za nekatere motoriste, voznike mopedov in koles sezona na dveh kolesih že začela, za večino pa se bo v prihajajočih tednih. V prometu pa se bo pojavilo tudi večje število uporabnikov e-skirojev.

Žal pa vremenu ne sledijo razmere na cestah, ki so daleč od idealnih. Asfaltna površina je še vedno hladna in večkrat vlažna, na vozišču so poškodbe in ostanki posipnega materiala. Prav tako pa se moramo uporabniki navedenih prevoznih sredstev zavedati, da tudi sami nismo v najboljši psihofizični kondiciji in da so naše veščine upravljana prevoznih sredstev na nižjem nivoju kot ob zaključku predhodne sezone. Ne nazadnje pa smo tudi preostali udeleženci v prometu nekoliko »pozabili« na ranljivejše udeležence, kot so vozniki enoslednih vozil.

Zato se je potrebno za varen začetek motoristične sezone psihofizično pripraviti in poskrbeti za brezhibno delujoče motorno kolo, moped, kolo in e-skiro ter seveda tudi primerno osebno zaščitno opremo, ki naj bi bila čim svetlejša in opremljena z odsevnimi elementi. Voznikom tudi priporočamo, da na poligonih varne vožnje preverijo in spoznajo svoje sposobnosti ter dodobra spoznajo svoja motorna kolesa. Udeležijo naj se dodatnega usposabljanja in na kondicijskih vožnjah pridejo do ustreznega nivoja le te.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč motoristov so neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilno prehitevanje in neustrezna varnostna razdalja. Iz analize prometnih nesreč pa izhaja, da gre pri le teh najpogosteje za začetniške napake (napačen vstop v zavoj, zaviranje, napačna prestava, uporaba sklopke…), neizkoriščenost sicer obstoječe možnosti rešitve, napačne presoje in utrujenosti.

Voznike ostalih motornih vozil pa opozarjamo na ustrezne pnevmatike, saj trenutne vremenske razmere še niso primerne za menjavo zimskih pnevmatik, pa tudi, da morajo biti vozila v primeru zimskih razmer opremljena z zimsko opremo tudi po 15. marcu. Izpostaviti velja posebno previdnost pri prehitevanju kolesarjev, motoristov, e-skirojev. Vozniki naj ga izvedejo strpno, zagotovijo zadostno bočno razdaljo (vsaj 1,5m) in si za prehitevanje vzamejo dovolj razdalje tudi pred in po prehitevanju. V tem letnem času je horizont sonca relativno nizek, zato močni sončni žarki ter bleščanje lahko voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo. Posebej pozorni pa moramo biti, če se zjutraj odpravljamo proti vzhodu in zvečer proti zahodu, saj je tedaj bleščanje najbolj moteče.

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi