Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Jerbas izdal tretjo zgoščenko Dobro ste jih vsi poznali

Kulturno društvo Jerbas, pevci ljudskih pesmi in godci ljudskih viž iz Tržiča, so oktobra letos izdali novo zgoščenko, ki so jo naslovili Dobro ste jih poznali.
Pevsko in godčevsko zasedbo že od vsega začetka, ki sega v leto 2008, poleg ljudske glasbe združuje veliko dobre volje, energije in smeha. »Društvo se je nekajkrat predstavilo na državnem srečanju pevskih in godčevskih skupin, najbolj od vsega pa smo ponosni na samostojne koncerte, ki jih pripravljamo na približno dve leti, saj na takih koncertih praviloma predstavljajo nove možnosti poustvarjanja pevske in godčevske dediščine, da bi se obiskovalci drugih zanimanj zaradi privlačne in drugačne predstavitve morebiti tudi sami navdušili nad starimi načini petja in godčevstva ter se ob tem spominjali viž in pesmi svoje mladosti ter mladosti svojih prednikov,« pravi dr. Metka Knific Zaletelj, umetniška vodja društva, ki ji poustvarjanje glasbenega izročila predstavlja izziv razmišljanju, kako pesmi izvajati skladno s preteklimi pevskimi praksami, a jih hkrati postaviti na današnji oder ter jih v novem kontekstu narediti zanimive poslušalcem, ki se z glasbenim izročilom redko srečajo.

 

Pri Jerbasu pojejo: Robert Bone, Aleš Fister, Manca Gašperin, Kelly Avsenik Hanson, Matjaž Kokalj, Borut Krč, Katja Oštir, Matija Polajnar, Aleksandra Ristova, Igor Šober in Mitja Vouk, godejo pa: Robert Bone (klarineti), Aleš Fister (bariton), Matjaž Kokalj (harmonike).

 

Na zgoščenki Dobro ste jih poznali je v pristni izvedbi posnetih 34 pesmi in viž, med njimi Dobar večer vam Bog daj, Stara viža, Snočkaj m je lunca, Mene glavca boli, Ena tička mi poje, Po cesti gre en star čevljar, Mi smo prišli semkaj k vam….

»Vesel sem, da Jerbas obnavlja petje in glasbo iz tistih časov, ko so imeli ljudje več časa in se mi toži po njih. Dragoceno pa je tudi to, da se izbor ljudskih pesmi ne vrti okrog desetih vsem znanih, ampak prinaša iz folklorne zakladnice manj znane in neznane pesmi. Jerbasu zato želim, da tako kot tisti pijanski sanjski sod ne bi imel dna, da bi lahko iz svojih globin izvlekel še veliko starih zanimivih besedil in melodij,« je zgoščenko na pot pospremil Andrej Rozman Roza, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, igralec in prevajalec.

 

Da občutenje glasbenega izročila, ki ga podajajo člani Kulturnega društva Jerbas, postane posebno doživetje gostote harmonsko urejenega zvoka in bistva izraza ljudskih pesemskih in godčevskih vsebin z aktualnim pridihom nostalgije, pa dodaja mag. Simona Moličnik, muzikologinja, glasbena publicistka, urednica za ljudsko glasbo na Prvem programu Radia Slovenija. »Naježi dlako in napolni praznino prepolnega, brezhibnega, a pogosto opustošenega glasbenega prostora.«

  

Predstavitev tretje zgoščenke Kulturnega društva Jerbas bo v sredo, 13. decembra 2017, ob 20. uri v Stari godbi v Tržiču. Izid zgoščenke je omogočila Občina Tržič.

 

 

Oglejte si tudi