Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
-2°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

JESENSKE NOVICE IZ VRTCA TRŽIČ, ENOTE PALČEK

V naše kraje je že dodobra prišla jesen, ki je vse okrog nas odela v prelepe barve. V enoti Palček Tržič so tako potekale različne jesenske aktivnosti in dejavnosti. Otroci so ustvarjali izdelke za okrasitev enote, in sicer sončnice, ter se igrali z naravnim materialom.

V igralnici VRTNI PALČEK pa smo se letošnjo jesen z otroki spraševali, KAJ RASTE NA VRTU. Iztočnica za naš projekt je bilo novo ime skupine – VRTNI PALČEK. Vse potrebne informacije o tem, kaj raste na vrtu, smo pridobili v leksikonih, na spletu in na opazovalnih sprehodih v okolici vrtca. Za začetek si je vsak otrok izbral svoj znak, ki ga bo imel v garderobi in na ležalniku. Znaki so ponazarjali zelenjavo, ki raste na vrtu (paradižnik, korenje, paprika, cvetača, redkvica ...).

Iz leksikona smo izvedeli, da je vrt velika površina zemlje, ki jo lahko oblikujemo v grede. Zelenjava na vrtu raste v zemlji (čebula, repa, korenje, redkvica ...), na zemlji (solata, cvetača, buče ...) ter na steblu (paradižnik, paprika, fižol, melancan, artičoka ...). Na plakat smo dodali še slike pripomočkov oz. orodja, s katerimi skrbimo, da je vrt urejen (kopulja, lopata, zalivalka, grablje, samokolnica).

Za okrasitev igralnice in garderobe smo izdelali zelenjavne košarice. S pomočjo pokaste folije smo izrezali obliko zelenjave, jo pobarvali in odtisnili na papir. Košarice smo izdelali iz papirnatih krožnikov, ki smo jih potiskali s gobico in rjavo barvo.

Fino motoriko smo urili s ovijanjem oranžne in zelene volnene niti okrog izrezanega modela korenčka ter z gnetenjem in oblikovanjem fimo mase, iz katere so nastale buče. Ko nam je šlo že bolje od rok, smo natrgali še rjav krep papir in nastal je pravi vrtiček z bučami.

Ob koncu projekta pa smo skuhali še okusno bučno juho. Najprej smo na spletu poiskali recept in ga zapisali na plakat. Nato smo prinesli vse sestavine in začeli s pripravo. Bučo smo prerezali, izdolbli semena, olupili in narezali na manjše kocke. Med tem, ko so otroci rezali bučo na kocke, smo v loncu raztopili maslo in na njem popražili česen. Nato smo dodali na kocke narezano bučo na hitro popražili in zalili z vodo. Ko se je buča zmehčala, smo dodali sol, poper, muškatni orešček. Nato smo kocke buče s paličnim mešalnikom spasirali. Ko je juha prevrela, smo jo servirali in ji dodali kroglice. Slastno juho smo z veseljem pojedli.

Kako lepa je lahko jesen!

Zapisali vzgojiteljici Nika Preložnik in Rebeka Kelbič, enota Palček Vrtca Tržič

Oglejte si tudi