Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Gostilna v vrtcu

»Kaj bi delali v vrtcu? Kaj vas zanima? Kaj bi raziskovali?« se vrstijo vprašanja ob začetku projekta. Otroci pa so skoraj v en glas odgovarjali: »Gostilno bi imeli, pa kuhali bi in pekli.«
Tako smo se lotili »Gostilne«. Otroci so jo poimenovali Gostilna Pri repi velikanki. Dogovorili smo se, kaj vse se bo v naši gostilni delalo in kako bomo uredili v igralnici.
Najprej smo si uredili kotiček z različnimi rekviziti, ki se uporabljajo v gostilni, določili število in napisali ime. Otroci so si zaželeli peči palačinke, pico in piškote. Otroke sem najprej vprašala, če vedo, katere sestavine potrebujemo za določene jedi, otroci niso bili čisto prepričani, zato smo najprej zbrali recepte za vse tri jedi. Vsak si je spekel svojo palačinko in dopolnil po svojih željah. V naslednjem tednu smo si spekli pico, ki jo je vsak otrok oblikoval in obložil po svojih željah. Pice so bile zelo okusne.
Imeli smo možnost obiska prave gostilne v bližini. Že zjutraj smo se odpravili proti Firb´c oknu, kjer nas je pričakal natakar Bogdan Đukić, oče ene izmed deklic v oddelku. Tam smo se naučili veliko novih stvari. Kako nagovorimo natakarja, kako pripravimo pogrinjek, kam spada pribor, kako se obnašamo v gostilni, kako jemo, se pogovarjamo … V Firb´c oknu smo se dodobra najedli in posladkali, saj so nam postregli z zelo okusnimi špageti z bolonjsko omako, slastno sladico ter z najboljšim čajem, kot so ga poimenovali otroci. Za možnost obiska se jim še enkrat zahvaljujemo.

Čez celoten projekt smo utrjevali obnašanje pri mizi, uporabo in postavitev pribora. Utrjevali smo vljudnostne fraze, pregledali knjige o bontonu in še in še.

Otroci so v projektu uživali in zelo aktivno sodelovali.

Zapisala: Vanja Žos, vzgojiteljica v Vrtcu Tržič, enoti Križe

Oglejte si tudi