Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

V občini Tržič se dogaja

Tudi v Tržiču smo praznovali 30. obletnico osamosvojitve Slovenije. Z mesecem avgustom nov parkirni režim v mestu. Za namene, ki prispevajo k ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva, gozdarstva in podeželja na območju občine, namenjenih 44.000 evrov proračunskih sredstev.

Praznovanje 30. obletnice osamosvojitve Slovenije tudi v Tržiču

Obletnico osamosvojitve Slovenije smo praznovali tudi na Tržiškem. 24. junija 2021 – na predvečer rojstnega dne naše države - je bilo v galeriji Atrij odprtje razstave ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije, ki jo je pripravil Tržiški muzej. Razstava, ki bo na ogled še do konca avgusta, obiskovalce vodi od prve jasno izražene ideje o združitvi Slovencev v pomladi narodov leta 1848, vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je misel na samostojnost dobila krila.

Osrednja svečanost ob dnevu državnosti je bila v amfiteatru Gorenjska plaža. Slavnostna govornika, generalmajor dr. Andrej Osterman in častna občanka Občine Tržič Marija Ahačič Pollak, sta obudila spomine na trenutke pred in med osamosvojitvijo, predstavnica mlade generacije Katarina Langus pa je dokazala, da nas za prihodnost ni potrebno skrbeti in da imajo tudi mlajše generacije zares rade svojo državo – Slovenijo.

Na slovesnosti je župan, mag. Borut Sajovic podelil priznanja župana Občine Tržič trem najboljšim učencem tržiških osnovnih šol. Meti Mencej iz OŠ Bistrica, Aljažu Ermanu iz OŠ Križe in Ajdi Gramc iz OŠ Tržič. Poleg treh nadobudnih mladih Tržičanov je priznanje župana Občine Tržič prejel tudi Anton Stritih, za neprecenljiv tržiški prispevek ob osamosvojitvi, za neoddajo in umik orožja in aktivno udejstvovanje v zvezi veteranov vojne za Slovenijo.

Večer so popestrili člani Pihalnega orkestra Tržič, plesalka Plesnega kluba Tržič in vokalna skupina Katarince Osnovne šole Tržič, Podružnice Lom pod Storžičem.

Lažje parkiranje za stanovalce starega mestnega jedra in za obiskovalce

Z mesecem avgustom 2021 bo  v Tržiču zaživel nov parkirni režim, s katerim bo Občina Tržič uredila področje parkiranja tako za stanovalce kot obiskovalce. Lažje bo najti prosto parkirno mesto, hkrati bo ostalo več prostora za zelenje in ljudi. Obisk starega jedra bo lepši.

Lokacije plačljivih parkirišč so v prvi fazi parkirišča pri zdravstvenem domu, Za Mošenikom in na tržnici pred občino. Prva ura parkiranja bo brezplačna. Parkirnino v višini 0,40 eur/uro bo potrebno plačevati od ponedeljka do petka med 7. in 16. uro. Za mesečno dovolilnico je predvidena cena 20 eur, za letno dovolilnico pa 200 eur. Poseben abonma bodo imeli stanovalci, ki bodo za eno vozilo na stanovanje odšteli 75 eur na leto. Pridobitev dovolilnic bo možna po 15. juliju 2021.

Dodelitev pomoči za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja v občini Tržič v letu 2021

Občina Tržič je tudi letos izvedla Javni razpis za dodelitev pomoči za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja v občini Tržič. Za namene, ki prispevajo k ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva, gozdarstva in podeželja na območju občine je namenila 44.000,00 evrov proračunskih sredstev. Na javni razpis je prispelo 32 vlog.

Glede na višino razpisanih sredstev so bila upravičencem odobrena naslednja sredstva:  za naložbe v kmetijska gospodarstva za primarno proizvodnjo v višini 21,1 % vrednosti investicije (20 vlog), za naložbe v dopolnilne dejavnosti na kmetijah v višini 39,5 % vrednosti investicije (4 vloge),  za investicije za delo v gozdu v višini 40,0 % vrednosti investicije (3 vloge) in za podporo delovanju društev 2.500 evrov (5 vlog).

Rok za izvedbo naložb in vložitev zahtevkov je 29. 10. 2021.

 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi