Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
12°C
0°C
JUTRI
10°C
-1°C
3796

Digitalno=realno=normalno - 9. oktobra v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja

Po ocenah svetovnih tehnoloških analitikov bo virtualna in obogatena resničnost v bližnji prihodnosti predstavljala to, kar trenutno pomeni spletna stran za podjetja. Na celodnevnem dogodku Digitalno=realno=normalno v organizaciji Knjižnice dr. Toneta Pretnarja, s podporo Občine Tržič in sodelujočimi vrhunskimi vodilnimi podjetji boste lahko vzpostavili povezavo z njimi in ostalo javnostjo, ki deluje v smeri razvoja te tehnologije. Prikazano bo, kako se z virtualno (VR) in obogateno resničnostjo (AR) podjetjem omogoča razvoj produktov in idej, predstavitev in promocija.

Razširjena resničnost se nam prikaže z uporabo posebnih (Epson Moverio BT-350 AR Glasses in Oculus Go) očal in pametnega telefona.

 

Dogodek bo

  • predstavil aktualno VR/AR sceno,
  • osvetlil nekatera pomembna vprašanja o prihodnosti in izzivih uporabe VR/AR tehnologij v Sloveniji in v svetu,
  • pokazal primere dobrih praks, digitalne transformacije in prenosa VR/AR idej v podjetništvo in industrijo,
  • prikazal možnosti sodelovanja.

Z nami bodo največji strokovnjaki s področja virtualne in obogatene resničnosti v Sloveniji (navedeni po abecedi):

505VR

Art Rebel 9

Creative Solutions

Ctrl Art

Laboratorij Tehnološki Park

Marko Cafnik, Multiversum

 

505VR (Brnčičeva 13, Ljubljana)


Podjetje Izstop d.o.o. in njihova blagovna znamka 505VR stremi k ustvarjanju inovativnih VR/AR produktov za izboljšanje in poenostavljanje vsakodnevnih procesov tako v poslovnem kot zasebnem življenju. Mdr. so podjetju Knauf Insulation Slovenija omogočili, da svoje potencialne stranke sprehodijo po virtualni hiši in industrijskem objektu preko VR tehnologije. Za DANFOSS Slovenija ustvarili prikaz delovanja radiatorskih ventilov, za Wienerberger-Slovenija VR postavljanje Tondach strešnikov Bobrovec na virtualni strehi in VR grajenje hišne konstrukcije z IZO Profi opekami.

Podjetja lahko s pomočjo VR predstavijo celoten asortiman produktov na sejmih in v lastnih predstavitvenih prostorih.


Z pomočjo VR je možno predstaviti, videti, kako je sam produkt sestavljen (delovanje produkta z vseh zornih kotov - pogled 360 stopinj) in kateri materiali so uporabljeni.

 

Kreirajo, izdelujejo zelo napredne spletne strani.

REFERENCE:

Podjetju Knauf Insulation Slovenija omogočili, da svoje potencialne stranke sprehodijo po virtualni hiši in industrijskem objektu preko VR tehnologije.

DANFOSS Slovenija: Prikaz delovanja radiatorskih ventilov.
Wienerberger-Slovenija: VR postavljanje Tondach strešnikov Bobrovec na virtualni strehi in VR grajenje hišne konstrukcije z IZO Profi opekami.

Abanka: Oglaševalsko akcijo so razširili z VR igrico (uporabnik mora v doslednem času popokati čim več balonov).
Renault Nissan Slovenija: Avtomobil Dacia so postavili v virtualni svet.

Na področju turizma zgodovine in kulturne dediščine so

za vipavsko dolino izdelali aplikacijo za očala Oculus Go s 360-stopinjskim videom, ki prikazuje Vipavsko dolino in vso njeno turistično ponudbo. Počutimo se lahko skoraj tako, kot da se dejansko nahajamo v okolju, ki ga opazujemo. Podobno rešitev so pripravili tudi za Bled. Sedaj delajo za Sečoveljske soline – za gibalno ovirane. Ter za čebelarski muzej Radovljica za svetovni kongres v Kanadi. Vsebine so nadgradljive.

Za AMZS so razvili igrico, katera na zabaven način omogoči preverjanje znanja cestno prometnih predpisov in približati AMZS storitve.

Prav vsem obiskovalcem bodo ponudili PLANK (čutno doživetje).
Virtualni vstop v dvigalo in sprehod po deski na vrhu stolpnice.

 

ART REBEL 9 (Poljanska cesta 25, Ljubljana)


Art Rebel 9 ustvarja izjemne integrirane rešitve, ki presegajo meje domišljije in poslovnim partnerjem gradijo ugled. Z ekipo nadarjenih posameznikov naročnikovo vizijo pretvorijo v doživetja, ki so se nedolgo nazaj še zdela nemogoča. V 25 letih delovanja so pomagali pri ustvarjanju nekaterih izmed bolj ikoničnih TV oglasov in filmov v naši regiji. So pionirji kreativne uporabe naprednih tehnologij, zlasti na področju oglaševanja, promocije in marketinga. Reference: Abanka 2017: VR simulator letenja s padalom (Base Jump), popotovanja po vesolju, vožnje v podmornici, VR simulator sobe pobega (skrito geslo ABANKA).

 

Učitelji, učenci se bodo s pomočjo interaktivne knjige z obogateno resničnostjo (BIG FOREST) virtualno sprehodili po gozdu.


Obiskovalci se bodo lahko pomerili v metanju žoge na koš z Luko Dončičem ter kolesarili v simuliranem okolju.


REFERENCE:
Abanka 2017: VR simulator letenja s padalom (Base Jump), Jägermaister 2015: VR Oglaševalski spot.

 

 

Creative Solutions (Vipavska cesta 68, Nova Gorica)

Creative Solutions ekipa vam pomaga pri načrtovanju izkušenj s ponudbo znanja, nasvetov in tehničnih veščin. Pomagajo vam posredovati vaše sporočilo vašim strankam in ponuditi tehnično strokovno znanje, pri tem pa se zavedati vaših ciljev in proračuna. Za podjetje Led Luks, lightnig solutions so razvili VR aplikacijo, s katero lahko virtualno prikažejo vse luči, ki jih ima podjetje v asortimanu.

 

Predstavili bodo bralni pripomoček KOBI, mobilno aplikacijo, ki otrokom z bralnimi težavami pomaga do tekočega branja. Nastal je, ker ima več kot četrtina svetovnega prebivalstva zmerne do velike težave z učenjem branja, približno 10 odstotkov pa je dislektikov. Otroku z disleksijo označi z barvami črke, ki jih zamenjuje. Če dislektik zamenjuje črki B in D, KOBI obarva in označi ti dve črki.

 

REFERENCA:
Za podjetje Led Luks, lightnig solutions so razvili VR aplikacijo, s katero lahko virtualno prikažejo vse luči, ki jih ima podjetje v asortimanu.
VR vizualizacija stanovanja si lahko pogledate na tej spletni strani: https://creativesolutions.si/

 

CTRL ART (Stegne 07, Ljubljana)

CtrlArt je ustvarjalni studio, osredotočen na tehnologije obogatene resničnosti in 3D oblikovanja, kjer uspevajo odprtost, timsko delo in inovativnost. Verjamejo, da jih ti ključni elementi poganjajo naprej, skupaj s strankami.
Poleg ustvarjalcev vsebin in konceptov so tudi vzgojitelji. Njihov preizkušen pristop je osredotočen na uporabnika, osredotočen na privlačno vsebino in navdušujoče uporabniške izkušnje. Za mesto Črnomelj so razvili aplikacijo za obogateno resničnost, s pomočjo katere si lahko ogledamo staro mestno jedro, kot je izgledalo v 17 stoletju. Z uporabo takšne obogatitvene aplikacije pridobimo dodatne avdio in video informacije o zgodovini in kulturni dediščini Črnomlja.

Za podjetje Akrapovic so razvili VR aplikacijo za virtualni ogled tovarne. Predstavitveni video si lahko pogledade na spletni strani: https://www.ctrlart.com/akrapovic-virtual-tour.html


Laboratorij Tehnološki Park,  Look Around 360 stopinj (Ljubljana, Brdo)

Look Around 360 so stičišče virtualne in obogatene resničnosti. V sodelovanju z vrhunskimi strokovnjaki organizirajo raznovrstne dogodke (seminarje, delavnice, meet-upe) za različne ciljne skupine, vendar z eno rdečo nitjo, in to je virtualna in obogatena resničnost.

Omogočajo posameznikom in podjetjem uporabiti laboratorij z namenom razvoja novih produktov in ustvarjanja prebojnih idej. Nudijo individualna mentorstva strokovnjakov, specializirane delavnice, poletno šolo.

V laboratoruju Look around 360 si je možno natančno ogledati delovanje grelne naprave iz vseh zornih kotov, ki jih določi uporabnik. Z uporabo lastnih rok in virtualne resničnosti lahko pregledamo skelet, notranje organe in ožilje npr. mačke z vseh možnih kotov. Pogumni lahko virtalno poletijo nad Ljubljano.

Laboratorij Look Around je marca 2019 organiziral prvo AR/VR konferenco v Sloveniji, na kateri so predstavili možnosti uporabe VR/AR tehnologij v Sloveniji in v svetu.

 

Marko Cafnik

Marko Cafnik je oral ledino na področju obogatene in virtualne resničnosti v Sloveniji. Je vrhunski strokovnjak na poročju 360 stopinjskega videa in 360 stopinjskih panoramskih slik. 360° so moderen in atraktiven način predstavitve in doživetje prostora, ki med drugimi ponuja tudi sprehod iz prostora v prostor, vkjučno z avdio in video predstavitvami. Ta prostorska slika omogoča virtualni ogled prostora, kot bi ga videli, če bi se nahajali v tem prostoru.

Sodeluje s Ministrstvom za kulturo in podjetjem Izstop d.o.o./505VR na področju virtualnega turizma za gibalno ovirane. Fascinantno izdelana je virtualna predstavitev Sečoveljskih solin, virtualni 360 stopinjski sprehod pelje po Tonini hiši, kar predstavlja unikatni etnološki moment pri Svetem Petru.

V nemškem mestu Ingolstadt je s pomočjo 360 stopinjske kamere posnel modno revijo na ledu. Tako si ogledamo modno revijo iz zornih kotov, ki si jih sami izberemo.

Preizkus novih tehnologij VR/AR bo brezplačen, ker pa gre pri tem za izrazito individualno izkušnjo, priporočamo, da se obiskovalci držijo/te programa. S seboj lahko prinesete svoje pametne telefone.

 

PROGRAM
Ura

Skupina

9.00 do 10.15

Kratka predstavitev in preizkus naprav – Osnovna šola Bistrica

Od 10.15 do 11.45

Kratka predstavitev in preizkus naprav – Osnovna šola Križe

Od 11.45 do 13.00

Kratka predstavitev in preizkus naprav – Osnovna šola Tržič

odmor za kosilo

 

Od 14.00 do 16.00

 

Predstavitev in  prikaz XR tehnologij in rešitev ter preizkus naprav – podjetja, zainteresirana javnost

 

Uvod in pozdravni nagovor – Marinka Kenk-Tomazin

Pozdravni nagovor – župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic

Možnosti v virtualni in obogateni resničnosti  za gospodarstvo - dr. Jože Guna

Od 16.00 do 17.00

Predstavitev in prikaz XR tehnologij in  rešitev za področje turizma, preizkus naprav -  Občina Tržič, TPIC, Turistična zveza …

Od 17.00 do 18.00

Predstavitev in prikaz XR tehnologij in rešitev ter preizkus naprav – podjetja, zainteresirana javnost

19.00 -20.00

Dr. Jože Guna: Izzivi in prihodnost virtualne ter obogatene resničnosti

 

 

 

 

 

 

 

Izziv za podjetja: V IZSTOP/505VR so opozorili na za podjetnike oz. obrtnike zelo pomemben evropski razpis: DIH Slovenija – evropska sredstva za podjetnike – vaučerski sistem za celotno digitalno rešitev. (Razpis do 2023, v resnici bo porabljeno v pol leta!) Preprosta prijava 2x 100 besed.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi