Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Na Občini Tržič se dogaja

Preverite o čem so razpravljali in odločali občinske svetnice in svetniki na zadnji letošnji seji, med drugim so z veliko večino sprejeli proračun Občine Tržič za leto 2020. V soboto bo v Jelendolu, ob uspešnem zaključku sanacije po ujmi, srečanje s krajankami in krajani, udeležbo so potrdili tudi nekateri odločevalci na državni ravni. Decembra na ogled sanacije po ujmi prihaja tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za nami je uspešen projekt "DIGITALNO = REALNO = NORMALNO". Vstopili smo v praznični december. V petek smo odprli letošnjo sezono drsanja na Ravnah, v tem tednu pa ne zamudite prižiga lučk na predvečer sv. Miklavža.
Z veliko večino sprejet proračun Občine Tržič za leto 2020

Občinski svet Občine Tržič je na svoji 9. redni seji, ki je potekala v četrtek, 28. novembra, z veliko večino sprejel proračun za leto 2020. "Pomembno se nam zdi, ker nas čakajo velike investicije, da smo bili zgodnji, pravočasni in dobro pripravljeni," je z zadovoljstvom poudaril župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in dodal: "Želel bi se zahvaliti vsem, ki so proračun pripravljali znotraj občinske uprave. Za visoko podporo pa se zahvaljujem tudi občinskim svetnicam in svetnikom. Sprejeli smo praktično vse pravilno in pravočasno vložene amandmaje, ki proračun še nadgrajujejo in izboljšujejo."

 

V amandmajih se je pozornost namenila mladim, gospodarstvu in športu. Na predlog podžupana Jureta Ferjana se bo, skladno s sprejetim amandmajem, v letu 2020 izvedel t. i. razpis za sofinanciranje programov mladih, s katerim želimo aktivirati mlado populacijo in mlade spodbuditi k aktivnemu udejstvovanju v občini (pripravi projektov ali dogodkov, ki spodbujajo participacijo in aktivacijo mladih na področju izobraževanja, podjetništva, športa, kulture, idr.).

 

Občina Tržič v prihajajočem letu, po besedah župana, kakšnega večjega zadolževanja ne načrtuje. "Od velikih investicij smo začeli pripravljati prizidek k osnovni šoli v Križah, hitimo s pridobivanjem gradbenih dovoljenj za projekt nadgradnje kanalizacijskega sistema oz. t. i. projekt DRR2," je ob tem izpostavil župan Sajovic.

 

"Proračun je usklajen. Zagotovili bomo nemoteno delovanje javnih zavodov, šol, vrtcev in društev z vseh področjih," je bil jasen župan Sajovic, ki je zatem poudaril, da bo poleg omenjenega prizidka za potrebe šole in vrtca ter s tem športni park Križe, prioriteta tudi gradbeno dovoljenje za sanacijo strehe gradu Neuhaus, sanacija oz. nadaljevanje sanacije po ujmi v Dovžanovi soteski, pa tudi sanacija ceste skozi BPT. "Praktično pa se bo v proračunu našla tudi investicija za prav vsako od 13 krajevnih skupnosti v naši občini," zagotavlja župan Sajovic.

 

Poudarki zadnje letošnje seje Občinskega sveta Občine Tržič

Občinske svetnice in svetniki so poleg proračuna za leto 2020 obravnavali in sprejeli tudi predlog Odloka o ustanovitvi in organiziranju podjetja Komunala Tržič d.o.o. (2. obravnava), Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem prostorskem načrtu občine Tržič (3. spremembe) ter Letni program športa (2020).

 

Razpravljali so o izvajanju GJS upravljanja z javno površino – kompleksom "Gorenjska plaža" in se seznanili z delnim poročilom o poslovanju in izvajanju GJS za leto 2019 ter potrdili predlog sklepov o potrditvi načrta upravljanja za leto 2020 in podelili soglasje k cenam javnih storitev za leto 2020.

 

Podana je bila informacija o financiranju političnih strank v Občini Tržič za leto 2020, znesek sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov za leto 2020 pa ostaja enak letošnjemu. Glede na sprejeti okvirni terminski plan sej Občinskega sveta Občine Tržič v letu 2020, bo naslednja seja potekala 23. januarja.

 

Občinski svet je na seji potrdil mandat nadomestne članice Občinskega sveta Občine Tržič Melanije Primožič in s tem je občinski svet s svojimi 24 svetnicami in svetniki ponovno v polni zasedbi.

 

V soboto v Jelendolu srečanje po uspešni sanaciji po ujmi

Občina Tržič uspešno zaključuje prvo leto sanacije po ujmi v Dovžanovi soteski. Glavnina del je že zaključena, ravno v teh dneh pa se postavlja še zadnji most, in sicer t. i. spodnji Bencetov most.

 

"V soboto, 7. decembra, ob 13. uri, nas v Domu krajanov Jelendol čaka zaključno srečanje s krajankami in krajani, da si izmenjamo izkušnje. Kot župan bi se rad vsem zahvalil za potrpežljivost, sodelovanje in razumevanje ob gradbiščih," poudarja župan Sajovic, ki ob tem dodaja: "Zadovoljni smo s prvim letom uspešne sanacije, zagotovo pa nas čaka veliko pomembnega in potrebnega dela v letu, ki je pred nami, saj so še vedno številni odseki, na katerih so sredstva potrebna." 

 

"Vesel sem, da smo že dobili potrditve s strani nekaterih visokih predstavnikov države, kajti ravno dobro sodelovanje z državo je bilo ključno, da so bila sredstva zagotovljena, sanacija pa uspešna. Prav zadovoljen sem, da bodo prišli odločevalci pogledat, kaj nam je v dobrih 4 mesecih uspelo postoriti. Kot župan pa bi jim ob tem rad predstavil, kje pa še potrebujemo sodelovanje in pomoč, tako da z optimizmom gledamo proti letu 2020," je še povedal župan Sajovic.

 

Decembra na ogled sanacije po ujmi prihaja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V luči sodelovanja in zaključka sanacijskega postopka po ujmi bodo župan in predstavniki občinske uprave v mesecu decembru na delovnem sestanku gostili ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec.

 

Sestanek bo potekal v prostorih Občine Tržič, pa tudi na terenu, z ogledom opravljenih sanacijskih del ter obravnavo ostale pereče tematike, vezane na problematiko gozdnih cest in ostalih aktualnih tem iz skupnega področja delovanja v prihodnje.

 

Vstopili smo v praznični december: Ne zamudite prižiga lučk!

December je v letu vedno poseben mesec, na eni strani se vedno izraža zadovoljstvo nad letom, ki je mimo, hkrati pa z velikimi upi in pričakovanji vstopamo v novo leto. "Tudi v Tržiču se že nekaj let trudimo, da bi bil december lep, nasmejan, sproščen in prijazen," poudarja župan Sajovic in ob tem dodaja: "S tem seveda sovpada tudi novoletna okrasitev. Sredstva zanjo so omejena, ampak v Tržiču se držimo tradicionalnega datuma iz ljudskega izročila, da lučke prižigamo na večer pred sv. Miklavžem in tako bo tudi v letošnjem letu."

 

"Mesto smo že začeli okraševati, tako da bo do četrtka, 5. decembra, vse pripravljeno," je še povedal župan Sajovic in občanke ter občane, pa tudi goste in obiskovalce, povabil na številne prireditve, ki jih v Tržiču decembra ne manjka - od izjemnega koncerta Pihalnega orkestra, božičnega koncerta Ignacija Hladnika, pa seveda koncert ob Tekčevih jaslicah in še kopico drugih dogodkov, ki delajo december preprosto čaroben in nepozaben.

 

DIGITALNO=REALNO=NORMALNO

Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič je s projektom "Digitalno=realno=normalno" zelo pogumno stopila na pionirsko pot, krepko čez okvire znanih in preizkušenih pristopov. Pripravili so celodnevni festival za predstavitev novih digitalnih orodij širši skupnosti uporabnikov v lokalnem okolju in omogočili več kot 300 obiskovalcem, da spoznajo potenciale digitalne prihodnosti, ki bodo sooblikovali gospodarstvo, turizem, izobraževanje.

 

Predstavitve so bile prilagojene skrbno premišljenim ciljnim skupinam, ki so imele priložnost tudi preizkusiti delovanje in učinek tehnologij. Pri načrtovanju in organizaciji je knjižnica sodelovala s številnimi relevantnimi partnerji in se prek delovnih stikov in s samim dogodkom pozicionirala visoko nad pričakovanji skupnosti. Knjižničarji so s projektom pokazali pripravljenost na spopad s spremembami v sodobnem informacijskem okolju.

 

Knjižnico je projekt v lokalnem okolju izpostavil kot organizatorko in povezovalko skupnosti, pospeševalko izobraževanja in razvoja. 

 

Nova čajna kuhinja in zelena soba za zaposlene

Po dobrem mesecu prenove smo v zgornjem nadstropju občinskih prostorov iz bivšega priročnega arhiva in fotokopirnice, naredili ter opremili manjši prostor. Zaradi čim boljšega izkoristka površine smo prostor razdelili na dva funkcionalna sklopa; v prvem je kuhinjski del, ki se nadaljuje v drugi večnamenski prostor, ki ga osvetljuje visoko okno.

 

Zaposleni ju bodo uporabljali kot čajno kuhinjo, kjer si bodo poleg jutranje kave ali čaja, lahko pripravili tudi zdrav obrok za malico, s čimer bomo nadgradili projekt "zdravje na delovnem mestu" kot tudi za jedilni kotiček, manjše sestanke, krajše odmore med delovnim časom ter druženje, namenjena pa bo tudi uradnikom za določeno delo, ki zahteva popoln mir.

 

Po besedah zaposlenih so nad ureditvijo navdušeni in izredno zadovoljni, saj so pridobili majhen, a toliko bolj pomemben prostor, ki ga bodo z veseljem uporabljali. Izpostavljajo pa tudi svoj doprinos, saj so pri projektu lahko sodelovali, od idejne zasnove do končne prenove obeh prostorov, ki sta povsem prilagojena njihovim potrebam in željam. V tem tednu sledi tudi simbolična otvoritev "zelene sobe" kot so jo simpatično poimenovali zaposleni.

V tem tednu ne zamudite naslednjih zanimivih prireditev in dogodkov:

Ponedeljek, 2. december 2019
17.00 Začetni krožek pletenja

18.00 Dobrodelna dražba v Pollakovem salonu

18.00 Šola za bodoče straše: nega dojenčka

18.15 Delavnica za odrasle: Odkrivamo lepoto čipke - klekljarska delavnica

---> Kegljaški turnir - 4. Memorial T. Ahačiča- Fogla (od 2. do 14. decembra 2019)

 

Torek, 3. december 2019
10.00 Ta veseli dan kulture, Dan odprtih vrat Tržiškega muzeja

18.00 Odprtje razstave: Černobilčki       

19.00 Ta veseli dan kulture: Letni pregled dosežkov območne ljubiteljske kulture

 

Sreda, 4. december 2019
16.00 Razstava Černobilčki (od 3. do 13. decembra)

18.00 Božično - novoletni koncert Glasbene šole Tržič

 

Četrtek, 5. december 2019
15.00 Miklavžev sejem in prižig prazničnih luči v Tržiču

17.00 Ura pravljic: Trije Miklavži

18.00 Odprtje pregledne fotografske razstave Foto kluba Tržič

 

Petek, 6. december 2019
9.00 Pregledna fotografska razstava Foto kluba Tržič (do 17. 1. 2020)

17.00 Miklavževo drsanje in obdarovanje otrok

17.30 Zbor krajanov Kovor

19.00 Srečanje pogovorne skupine

20.00 Monokomedija Vida Valiča: Seks po slovensko

 

Sobota, 7. december 2019

8.30 Adventno romanje po Rožnovenski poti

10.00 Meritve Društva diabetikov Tržič

19.00 Predstava: Flaša resnice

---> Pohod: Črni hribi (Cerje - Trstelj) Bričeva pot


Za več informacij in podrobnosti o dogodkih v Občini Tržič kliknite TUKAJ.

 

Vljudno vabljeni, da nas spremljate na družabnih omrežjih (Facebook: @ObcinaTrzic in Twitter: @obcinatrzic).

 

 

 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi