Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
30°C
14°C
JUTRI
29°C
15°C

Nacionalna preventivna akcija "Mobilni telefon"

2829
Organizator: ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV TRŽIČ
DeliKljub temu, da se je v letu 2017 prometna varnost opazno izboljšala ( na slovenskih cestah je umrlo 106 udeležencev cestnega prometa, kar je 24 manj kot v letu 2016), je potrebno z aktivnostmi za izboljšanje prometne varnosti nadaljevati.

Tega se zavedamo vsi akterji, ki delujemo na področju izboljšanja prometne varnosti z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP) na čelu. Tako je tudi za leto 2018 AVP  pripravila plan Nacionalnih preventivnih akcij za večjo varnost cestnega prometa (NPA). Na osnovi predmetnega plana bo že mesecu januarju 2018 potekala prva NPA »Mobilni telefon«, ki je namenjena vsem udeležencem v cestnem prometu, zlasti pa voznikom motornih vozil.

Namen akcije je opozoriti voznike motornih vozil na posledice uporabe mobilnih telefonov in ostalih pametnih komunikacijskih naprav med vožnjo. Strokovne ugotovitve kažejo na to, da sta glavna dejavnika za nevarnost uporabe mobilnega telefona med vožnjo in s tem povečanje možnosti za nesreče, razcepljena pozornost in povečana kognitivna obremenitev v možganih.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo pa zlasti vpliva na:

  • slabši reakcijski čas voznika  (50% slabši kot vožnja v normalnih pogojih),
  • počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo,
  • daljši zavorni čas,
  • zmanjšano zaznavanje okolice in  prometa ter,
  • večje tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo.

Vrsta raziskav, ki so jih opravili v tujini, so skrb vzbujajoče. Med drugim je ugotovljeno, da uporaba pametnega telefona med vožnjo pomeni 3-4 krat večje tveganje za prometno nesrečo, pisanje kratkih sporočil (SMS) pa celo do 23- krat večje tveganje. Še pomembnejši pa je podatek, da se stanje povišanega tveganje ob uporabi pametnega telefona, ohrani še približno 10 minut po končanem pogovoru-uporabi. 

Če te ugotovitve prevedemo še v nam mogoče bolj razumljiv jezik, potem pomeni voznikovo  telefoniranje med vožnjo stanje, kot bi le ta imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila, pa voznik 4x več časa ne gleda na vozišče, kot pri normalni vožnji.

Poleg opozarjanja voznikov  na posledice uporabe pametih naprav med vožnjo, pa je drugi namen akcije tudi ozaveščanje uporabnikov le teh, da s svojim zgledom vplivajo na soudeležence v cestnem prometu, še zlasti na mlajše, za katere se ve, da so najpogostejši uporabniki te tehnologije.

Akcija bo potekala v času med 15. in. 28. januarjem 2018. V tem obdobju bo poostren nadzor izvajala tako policija kot tudi komunalno redarstvo, nevladne organizacije pa bomo  po svojih zmožnostih in kompetencah prispevali svoj delež.    

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi