Oktober je bil za učence Osnovne šole Veliki Gaber poln novih doživetij, vonjav in okusov. Obiskali smo Dobrote Dolenjske, kjer smo sodelovali v dveh zanimivih delavnicah, ki sta združili učenje, ustvarjanje in okušanje pristnih domačih dobrot.
Na delavnici
»Od pšeničke do potičke« smo se spoznali z različnimi vrstami žit,
izvedeli, kaj pomeni, da je rastlina avtohtona, ter zakaj je pomembno,
da hrano pridelujemo in kupujemo lokalno. Najbolj nas je navdušilo, ko
smo iz žit izdelovali ovsene kosmiče, moko in nato sami pripravili močnik,
ki je s svojim domačim okusom vse razveselil.
»Nisem vedela, da je močnik tako dober in da ga lahko naredimo iz tako
preprostih sestavin,« je povedala učenka Ivana.
Druga delavnica, »Od vrta do krožnika«, je potekala v okviru izbirnega predmeta Rastline in človek. Učenci so spoznavali zelišča, jih vonjali, okušali in iz svežih listov pripravili zeliščni čaj. Poseben izziv pa je bilo tudi kuhanje bučne juhe, ki je zadišala po celi kuhinji. »Najbolj mi je bilo všeč, ko smo bučo narezali in jo potem skupaj kuhali – okus je bil odličen,« je pripomnil učenec Tilen.
Na koncu smo poskusili še liofilizirano sadje in zelenjavo ter ju primerjali s klasično suho različico. Ugotovili smo, da liofilizirano sadje ohrani več barve, oblike in okusa – prava zanimivost za radovedne učence.
Dan, prežet z znanjem, sodelovanjem in domačimi dobrotami, nam bo ostal v lepem spominu. Spoznali smo, da pot hrane od njive do krožnika ni samoumevna in da lahko vsak izmed nas prispeva k ohranjanju lokalne tradicije in zdrave prehrane.
Hvala Občini Trebnje, Društvu za razvoj in oživitev Trebnjega in ekipi Dobrot Dolenjske, da so nam s sofinanciranjem, organizacijo in izvedbo teh delavnic omogočili nepozabno kulinarično izkušnjo, polno okusov, smeha in novega znanja. Obisk bomo z veseljem še ponovili!
Vesna Rajar




