Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Srečanje planincev MDO PD Dolenjske in Bele krajine na Debencu

Peto srečanje planincev MDO PD Dolenjske in Bele Krajine

Sobota 25.5.2019 je bila sončna. Kar je glede na vremensko napoved preteklega meseca prav neverjetno in tudi to dejstvo je poskrbelo, da se nam je že zjutraj odvalil velik kamen od srca. Planinsko društvo Trebnje je organiziralo 5. srečanje planincev meddruštvenega odbora planinskih društev Dolenjske in Bele Krajine, ki ima kar 13 članov - društev. Organizirana sta bila dva pohoda – daljši, iz Trebnjega z uro odhoda ob 9.00, in krajši iz Mirne, ki se je za najbolj neučakane pričel že ob pol desetih, še enkrat toliko pohodnikov pa je izlet začelo ob načrtovani 10. uri. Najbolj zagnanih je vsekakor bilo 10 planincev iz Metlike in Črnomlja, ki so se na pešpot iz svojega kraja odpravili že ob 23. uri prejšnjega dne. Trajanje hoje so tako dobro izračunali, da so prišli točno na kulturno prireditev, ki se je pričela ob 12. uri pri Koči Plaz na Debencu.

Slovensko in planinsko himno so zapele Soreline, program pa je vodila Andreja Martinčič, ki je k uvodnem nagovoru povabila predsednika PD Trebnje, Boruta Mežnarčiča. Ta se je več kot 150 prisotnim planincem zahvalil za aktivno udeležbo na dogodku in še posebej izpostavil tistih 10 najbolj zagnanih pohodnikov iz Bele Krajine. Udeležence sta nagovorila tudi župana sosedskih občin Mirna in Trebnje, g. Dušan Skerbiš in g. Alojzij Kastelic, ki sta s svojo soudeležbo pritrdila pomenu dogodka - povezovanju krajanov in planincev iz širše regije. Debenec danes leži v občini Mirna, katere veliko občanov je včlanjenih v PD Trebnje. To ima sedež v občini Trebnje, ki že več kot 40. let podpira njegovo delovanje. V imenu Planinske zveze Slovenije je veselje nad veliko udeležbo izrazil predsednik MDO PD Dolenjske in Bele krajine, g. Rudolf E. Skobe. Vsi trije govorniki so v imenu svojih organizacij zagotovili tudi finančno pomoč za izvedbo srečanja.

Ker smo imeli za seboj kar nekaj vzpona do vrha Debenca (547 m), smo se z veseljem prepustili opazovanju članic plesnega društva Ajda, kreativni člani mladinskega odseka PD Trebnje pa so nas zabavali s predstavo o dogodivščinah na šolskem planinskem izletu. Po zaključku uradnega dela je sledilo druženje in ples pod živahnimi ritmi ansambla Sinoči. Številni so se peš napotili do izhodišča, najbolj vztrajni pa so skrb za zdravo življenje pokazali tudi popoldan, na 47. tednu cvička v Trebnjem.

 

Zapisala: Nina Rman

Oglejte si tudi