Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Sadno drevje na javnih površinah

Lanskega decembra je dopisnik Gregor Kaplan, sicer tudi predsednik stranke DSD v Trebnjem, v kolumni v enem izmed lokalnih časopisov predstavil idejo o sajenju sadnega drevja po Trebnjem na javnih površinah. Naštel je številne razloge in pomen takšnega sajenja.
Vsekakor je ideja sama, še bolj pa realizacije le-te, izjemna. Nekateri krajani se še spomnijo, da je že pred stoletjem »oblast« zasajala jablane ob javnih površinah. Eden najbolj znanih »jabolčnih drevoredov« je rastel ob Veliki cesti, kakor so imenovali glavno cestno (makadamsko) povezavo med Ljubljano in Novim mestom, ki je šla tudi skozi Trebnje. Jablane, največ tako imenovanih kosmačkov, so rastle ob stari cesti tudi še ob dograditvi avtocestne povezave, dokler jih ni uničil zob časa. Takšnih drevoredov kasneje niso obnavljali.
Vsekakor je danes še zelo veliko javnih površin, ki so neobdelane in neizrabljene ter bi jih bilo mogoče zasaditi.

Na minulo cvetno soboto, 28. 3., se je v Trebnjem ideja o javnem sadovnjaku uresničila. Na grebenu blizu Osnovne šole Trebnje, torej na javnem prostoru, se je v popoldanskih urah zbrala skupina zagnancev in posadila prve sadike starih jablan, ki jih je kupila na Grmu v Novem mestu (v Centru biotehnike in turizma).

Izšlo se je vse. Prostovoljcev je prišlo ravno pravšnje število, zemlja je bila mehka in mokra, saj jo je namočil pomladanski dež, hlevskega gnoja je bilo dovolj, volje pa tudi, tako da je bilo sajenje zaključeno, kot bi štel do tri. DSD-jevci, ki so nosilci ideje in realizacije, so na koncu poskrbeli, da so udeleženci dobili (iz »Gregorjevega fonda«) še okusno malico, in delo se je zaključilo ob prijetnem druženju.

Upamo, da bodo z aktivnostmi nadaljevali tudi v prihodnosti in da se jim bo pridružil še kakšen navdušenec.

 

Brane Praznik

Oglejte si tudi