Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

POJASNILA GLEDE NOVEGA PROMETNEGA REŽIMA

 S 1.9.2021 je pričela veljati v Občini Trebnje na določenih parkiriščih nova prometna ureditev.

V izogib nejasnosti glede parkiranja, podajamo sledečo obrazložitev glede nove prometne ureditve:

1.    Na javnih parkiriščih, kjer je na prometni signalizaciji označeno, da se parkira le z dovolilnico, mora imeti uporabnik veljavno parkirno dovolilnico, ki jo namesti na vidno mestu v vozilu. Dovolilnico se  pridobi na podlagi vloge, ki je dostopna tudi na spletni strani Občine Trebnje.

2.      Na ostalih parkiriščih, kjer je s prometno signalizacijo določena obveznost plačila parkirnine ali uporabe dovolilnice, pa je potrebno ali v vozilu namestiti veljavno parkirno dovolilnico ali pa plačati parkirnino. Parkirnina se lahko plača ali na parkomatu ali preko SMS ali mobilne aplikacije. V Občini Trebnje sta dva parkomata, en na parkirišču pred občinsko stavbo, drugi pa na parkirišču v območju rondoja (nasproti KZ Trebnje).

3.    Uporaba mobilne aplikacije Easypark: Voznik namesti aplikacijo na telefon, se registrira in vnese plačilno sredstvo (Mastercard, Visa, Diners, Amex) in PayPal. Uporabnik na nalepkah z navodili na parkomatu in na posebnih označbah na parkirišču najde območno kodo in jo vpiše ročno ali pa jo lahko telefon določi sam na podlagi lokacije vozila iz GPS sistema. Uporabnik v mobilni aplikaciji začne s postopkom parkiranja s klikom na gumb: začni parkiranje in z vrtenjem koleščka določi čas parkiranja. Aplikacija sproti prikazuje skupno ceno parkiranja in čas veljavnosti parkirnine za izbrano vozilo. Na koncu parkiranja dobi uporabnik davčno potrjen račun.

4.    Plačevanje parkirnine preko SMS: Uporabnik izbere kodo glede na lokacijo parkomata (941- parkomat Občina, 942- parkomat Gubčeva), presledek, reg. št. vozila in pošlje na 031 209 020. Uporabnik prejme na svoj mobilni telefon preko SMS potrditev plačila in navodila za morebitno podaljševanje parkiranja.

Parkirina se plačuje, kjer je to določeno s prometno signalizacijo, od ponedeljka do petka od 7. ure do 17. ure.  Parkirnina se ne plačuje, če gre za praznik ali dela prost dan v Republiki Sloveniji. Enako velja tudi za uporabo dovolilnice.

Navodila uporabnikov glede plačevanja parkirnine so navedena prometni signalizaciji, na navodilih na parkomatih in na totemih (oglasnih stebrih) na parkiriščih.

Podrobnejša pojasnila pa so podana tudi na spletni strani Občine Trebnje.

 

Skupna občinska uprava občin Dolenjske

Foto: Mojca Smolič

 

Oglejte si tudi