Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Trebnje
DANES
7°C
-1°C
JUTRI
8°C
0°C
Oceni objavo

Študenti BIC Ljubljana odkrivali zgodbe dolenjske kulinarike

Na povabilo Društva Praetorium Latobicorum Trebnje so višješolski študenti Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, programa živilstvo in prehrana, na prvi dan decembra med strokovnim obiskom podjetja Dobrote Dolenjske v Trebnjem stopili v svet lokalnih okusov, tradicij in zgodb, ki jih regija skrbno ohranja in ponosno predstavlja. Gostiteljica  jih je popeljala skozi procese, s katerimi lokalni pridelovalci že desetletja gradijo prepoznavnost dolenjske kulinarike. V svoji predstavitvi  je poudarila tudi, da dediščina ostaja temelj, na katerem gradijo sodobne gastronomske prakse.

V nadaljevanju je sledila predstavitev rezine BA-ČI, ustvarjene leta 2018 v projektu, namenjenem reinterpretaciji lokalne dediščine. BA-ČI je izdelek z zgodbo: BA predstavlja poklon domačinu Frideriku Ireneju Baragi, misijonarju, jezikoslovcu in pomembni zgodovinski osebnosti regije, ČI pa simbolizira nežne, a izjemno zahtevne čipke, ki jo članice  Žnurc, klekljarske sekcije Društva  ustvarjajo s  potrpežljivostjo in natančnostjo. Študenti so spoznali, kako se ta kulinarična posebnost v svoji obliki, estetiki in okusu poklanja tako kulturni kot obrtni dediščini.

Doživetje je dopolnila predstavitev lokalne zeliščarke, ki je s košarico zelišč, tinktur in mazil prikazala drugi obraz dediščine, tisti, ki ga najdemo v naravi. Pojasnila je tradicionalne metode nabiranja in uporabe zelišč ter razkrila, kako pomembno je ohranjati znanja, ki se na Dolenjskem prenašajo iz roda v rod.

Obisk je študentom ponudil neposreden stik z lokalnim okoljem ter pokazal, kako se dediščina in sodobna prehranska praksa lahko dopolnjujeta in skupaj ustvarjata prepoznavne gastronomske zgodbe.

 

Zapisala: Dominika Koritnik Trepel

Fotografija: Dominika Koritnik Trepel

Oglejte si tudi