Na povabilo Društva Praetorium Latobicorum Trebnje so višješolski študenti Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, programa živilstvo in prehrana, na prvi dan decembra med strokovnim obiskom podjetja Dobrote Dolenjske v Trebnjem stopili v svet lokalnih okusov, tradicij in zgodb, ki jih regija skrbno ohranja in ponosno predstavlja. Gostiteljica jih je popeljala skozi procese, s katerimi lokalni pridelovalci že desetletja gradijo prepoznavnost dolenjske kulinarike. V svoji predstavitvi je poudarila tudi, da dediščina ostaja temelj, na katerem gradijo sodobne gastronomske prakse.
V nadaljevanju je sledila predstavitev rezine BA-ČI, ustvarjene leta 2018 v projektu, namenjenem reinterpretaciji lokalne dediščine. BA-ČI je izdelek z zgodbo: BA predstavlja poklon domačinu Frideriku Ireneju Baragi, misijonarju, jezikoslovcu in pomembni zgodovinski osebnosti regije, ČI pa simbolizira nežne, a izjemno zahtevne čipke, ki jo članice Žnurc, klekljarske sekcije Društva ustvarjajo s potrpežljivostjo in natančnostjo. Študenti so spoznali, kako se ta kulinarična posebnost v svoji obliki, estetiki in okusu poklanja tako kulturni kot obrtni dediščini.
Doživetje je dopolnila predstavitev lokalne zeliščarke, ki je s košarico zelišč, tinktur in mazil prikazala drugi obraz dediščine, tisti, ki ga najdemo v naravi. Pojasnila je tradicionalne metode nabiranja in uporabe zelišč ter razkrila, kako pomembno je ohranjati znanja, ki se na Dolenjskem prenašajo iz roda v rod.
Obisk je študentom ponudil neposreden stik z lokalnim okoljem ter pokazal, kako se dediščina in sodobna prehranska praksa lahko dopolnjujeta in skupaj ustvarjata prepoznavne gastronomske zgodbe.
Zapisala: Dominika Koritnik Trepel
Fotografija: Dominika Koritnik Trepel





