Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
12°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

NA LISCU - PRIKAZ UPORABE DEFIBRILATORJA - AED

V Liški zidanici se nas je zbralo 24 udeležencev z namenom, da pridobimo znanje o rokovanju z avtomatskim defibrilatorjem. Na vinogradniški gori Lisec sta trenutno nameščena dva defibrilatorja, in sicer na objektu s hišno številko 60a – na južnem delu (Naša pot) ter na objektu s hišno številko 87 – na severnem delu (Zgornja pot).

Predstavnici Zdravstvenega doma Trebnje Melita in Tjaša Glavan sta nam predstavili način uporabe defibrilatorja na lutkah odraslega človeka in dojenčka. Pri zastoju srca je namreč potrebno znanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja neprecenljiva, saj lahko s pravilnim postopkom oživljanja, ohranimo možgane pred trajnimi poškodbami in srce, ki je zastalo, z uporabo avtomatkega defibrilatorja tudi povrnemo v normalni sinusni ritem in s tem človeku rešimo življenje. Tega se zavedamo, zato smo bili željni tega znanja. Prisotni smo se prostovoljno javili in poskusili uporabo le-tega z razumljivo razlago predstavnic Zdravstvenega doma Trebnje.

Po končanem usposabljanju – delavnici je sledilo druženje v Liški zidanici. Sklenili smo tudi, da se spomladi drugo leto ponovno srečamo, tokrat na prikazu reševanja ponesrečenca iz poškodovanega avtomobila.

Zapisala: Anica Maraž

Foto: Bogdan Francelj

Oglejte si tudi