Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Delavnica o zeliščih

Letos smo imeli na zemljišču Društva vinogradnikov »Lisec« Dobrnič delavnico o zeliščih na temo Spomladanska nega zdravilnih rastlin s poudarkom na sivki. Z zeliščarko Jožico Bajc Pivec smo se sprehodili ob vzorčnem vrtu, kjer je pokomentirala vsako rastlino in razložila, zakaj se uporablja oz. proti katerim boleznim učinkuje.

Ustavili smo se tudi ob vrtnici, ki raste na koncu brajde. Razložila nam je, zakaj je dobro, da imajo vinogradniki ob koncu vinogradov posajene vrtnice. Na vrtnicah se namreč najprej pokaže bolezen in na tak način so vinogradniki opozorjeni, da je tovrstno bolezen takrat tudi na trti. To je znak, da je potrebno ukrepati.

Največ časa je zeliščarka posvetila sivki. Predlagala je, kaj je potrebno postoriti v tem času. Sivke se v jesenskem času poreže za 2/3 višine, v spomladanskem času pa 1/3. Spomladi se odstrani tudi vse suhe in olesenele dele rastline.

Po opravljenem pregledu celotnega zeliščnega vrta, smo šli v zidanico, kjer nam je zeliščarka odgovarjala na naša vprašanja – katera zelišča se priporoča za razne bolezni.

Hvala udeležencem delavnice, Občini Trebnje pa za podporo. 

Sledilo je prijetno druženje.

 

Besedilo: Anica Maraž

Foto: Bogdan Francelj

Oglejte si tudi