Društvo vinogradnikov "Lisec" Dobrnič, sekcija za turizem in prireditve, je 29.8.2019 izvedla še zadnjo delavnico v okviru Strategije lokalnega razvoja na območju LAS STIK z naslovom operacije "Zdravo z naravo". Tokrat smo izdelali sok s pomočjo pasterizatorja. S to napravo lahko učinkovito pasteriziramo večje količine različnih sokov. Bistvo je v tem, da se sok, ki teče po spiralni cevi, hitro segreje na predpisano temperaturo, po ustekleničenju pa zopet čim hitreje ohladi, da bi tako ohranil naravni okus in čim več hranilnih snovi. Sadje smo najprej zmleli ter nato sprešali, šele po tem postopku smo pastelizirali s pomočjo kotla in segmenta za pasteliziranje. Izdelali smo sok iz šmarnice (zmrznjene) ter iz svežih jabolk. S strani udeležencev delavnice je bilo veliko navdušenje ob pripravah sadja ter tudi, ko smo napolnili prvo steklenico soka.
Besedilo: Anica Maraž
Foto: Ljuba Prpar



