Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Zaljubljeni v življenje v Trebnjem

V torek, 16. januarja 2024, je Slovensko društvo Hospic v prostorih CIK Trebnje organiziralo dogodek z naslovom Hospickafe: Ker vem za smrt, sem zaljubljen v življenje. Hospickafe je neformalen družabni dogodek, ki ga pripravlja Slovensko društvo Hospic v različnih krajih in z različno vsebino povezano z življenjem, minevanjem, smrtjo in žalovanjem. Tokrat so poleg prisotnih v predavalnici dogodek spremljali tudi udeleženci preko Zoom povezave. 

Dopoldne je bilo prepleteno z umetniško besedo izjemnega, večkrat nagrajenega dramskega, filmskega in TV igralca, gospoda Bojana Maroševiča, ki je zdramil srca z dolgo prepovedano Prešernovo Elegijo svojim rojakom, v kateri  pesnik graja Kranjce, saj jih pohlep in hlastanje po tujem vodi le v pehanje za denar in dobiček, zanemarjajo pa slovensko kulturo. Tako izginjajo stare šege in navade.   Dogodek je še posebej popestril v vlogi Rudolfa Maistra, sina trebanjske matere Franje Tomšič. Velikan slovenske dramske besede Tone Partljič je prav za gospoda Maroševiča napisal monodramo GENERAL in vanjo vkomponiral znameniti monolog o mobilizaciji, ki je ohranjen v faksimilu. Tako smo slišali točno tiste besede, ki jih je general Maister povedal množici leta 1918 pred vojašnico v mariborskem Melju. 

Članice skupine Brenkice so s petjem in igranjem na kitarah poskrbele za glasbeno popestritev dogodka. 

Na Hospickafeju so zaposleni in prostovoljci Slovenskega društva Hospic spregovorili o tem, kako pomembna je ljubeča prisotnost med nami vse do našega naravnega zaključka življenja. Biti prisoten v tistem posvečenem in poglobljenem obdobju odhajanja je blagoslov, je šola za naše lastno, bolj polno in smiselno življenje in hkrati nekakšna priprava na naš zaključek in na sprejemanje minljivosti. 

Več informacij o dogodkih, ki jih organizira Slovensko društvo Hospic, lahko najdete na njihovi Facebook (https://www.facebook.com/drustvohospic) in spletni strani (www.hospic.si). 

Na nadaljnjih poteh naj vas življenje prizanesljivo poboža, in ko se zgodi, da so vse možnosti zdravljenja izčrpane, boste v Slovenskem društvu Hospic na vaše povabilo prejeli resnično pomoč in oporo umirajočemu in njegovim bližnjim v njihovih domovih, domovih za starejše, ali v bolnišnici.

 

Slovensko društvo Hospic, Območni odbor za Dolenjsko, Posavje in Belo Krajino, Rozmanova 10, 8000 Novo mesto; dolenjska@hospic.si; 051/454-845; 031/386-206

 

Oglejte si tudi