Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Od Pogancev do Medvedjeka – v spomin na leto 1991.

Trebanjsko območno združenje ZVVS Trebnje je ponovno organiziralo spominski pohod svojih članov od Pogancev do Medvedjeka. Pohod je organiziran v spomin na boje leta 1991. in predvsem kot spomin na opravljeno pot, ki so jo opravili teritorialci leta 1991, takrat v vozilih, ko so od Pogancev do Medvedjeka spremljali kolono oklepnikov JLA z oznako BOV ter jih na tem hribu zaustavili in se z njimi spopadli.
Glede na to, da imajo s pohodom že izkušnjo, so ga skrbno pripravili in sproti rešili vse logistične in tehnične podporne elemente, kot pravijo temu nekdanji vojaki. Gre za pohod, ki je do spomenika na Medvedjeku dolg natančno 32 km. K temu je bilo treba prišteti še dodatna dva km do lovske koče LD Veliki Gaber, kjer je bil zaključek.

Pohodniki so se na pot podali na čelu s praporom v soboto, 27. 6., zgodaj zjutraj, 24 let po spopadu na Medvedjeku in tako res srčno počastili spomin na boj ter žrtve tega spopada. Na pot jih je predsednik Matjaž Malenšek, v spremstvu brigadirja Marjana Grabnarja, podpredsednika slovenskega veteranskega združenja, popeljal okoli četrte ure zjutraj.

Po startu na Pogancih so pohodniki obšli Novo mesto in nato nadaljevali po nekdanji avtocestni trasi, prehodili dolge klance, šli po razvlečeni cesti mimo Trebnjega, kjer so bili nekaj pred 11. uro. Na stari trebanjski črpalki je bil postanek za kavo, okrepčila in ohladitev nog. Od Trebnjega so pot nadaljevali proti Medvedjeku, ki se od naprej še bolj vleče, čeprav videz tega ne kaže. Od Trebnjega do spomenika je namreč še 8 km,  svoj 'prispevek' pa doda še malce utrujenosti. Od Pogancev do cilja pri spomeniku na Medvedjeku so hodili (s postanki vred) nekaj več kot osem ur.

 

Naj omenimo, da se jim je na cilju pohoda pred spomenikom na Medvedjeku, ob 12. uri, ko so pohodniki počastili spomin in se poklonili padlim, pridružil tudi delegacija občine Trebnje,  delegacija Združenja šoferjev in avtomehanikov iz Bele krajine, predstavnica poveljstva vojašnice iz  Novega mesta Andreja Kapušin ter še nekateri drugi, ki so nato pri spomeniku položili cvetje in prižgali sveče.

Pred spomenikom je spregovoril Marjan Grabnar, podpredsednik ZVV Slovenije in v priložnostnem nagovoru, kot takratni član pokrajinskega poveljstva TO,  orisal dogajanje pred 24. leti na Medvedjeku. V nagovoru je nato iskreno ošvrknil aktualna dogajanja, samozvane povzpetnike in 'osamosvojitelje', ki si prilaščajo mnogo več zaslug kot jim gre, ter tiste, ki nesramno potvarjajo zgodovinska dejstva. Med drugim tiste, ki trdijo, da kolaboracije med drugo vojno ni bilo  in dejstvo, da je bila - opravičujejo z različnimi lažmi…

Pri lovski koči LD, ki je še dva km naprej proti Velikemu Gabru, je pohodnike  čakalo okrepčilo in prijetno kramljanje ob jubileju.

Oglejte si tudi