Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

90 LET NAŠE HIŠE

90 let je minilo, odkar so vrata naše hiše za obiskovalce na stežaj odprta. Za vsakega, ki želi vstopiti.

Bodisi po težko študijsko branje, ali tisto, ki nežno zaziblje v sanje.

Mogoče le po zadnjo novico iz današnjega časopisa ali po geslo iz leksikonskega opisa.

Mogoče ste le hiteli mimo in za prijazen dober dan pomolili nos v naš kulturni hram.

 

V Trebnjem je prvo javno knjižnico po razpadu Bralnega društva v okviru svojih dejavnosti ustanovilo telovadno društvo Sokol v začetku leta 1931. Letos mineva 90 let od ustanovitve knjižnice, kar smo počastili z izdajo zbornika in prireditvijo, ki sta jo, tako kot zbornik, povezovala Jurček s svojo navihanostjo in Mojster Pavle s svojo modrostjo. Zbornik so z zgodbami oblikovali naši uporabniki, obiskovalci prireditev, gostje, dobavitelji, zaposleni, direktorji in župani. Vsake oči našo hišo po svoje malajo. Vsem in vsakemu posebej iskrena hvala. Pri nastanku zbornika je sodelovalo okoli 50 ljudi, ki so prispevali vsak svoj kamenček v mozaiku.

Skozi 90 let obstoja knjižnice se je sprehodila tudi direktorica knjižnice Pavla Golie Trebnje, Andreja Pleničar. V svojem nagovoru, kjer ni pozabila na predano delo zaposlenih, je poudarila, kako pomembno je, da se kljub vsem težavam, ki v zadnjem času puščajo sledi na mnogih področjih, in knjižničarstvo ni prav nobena izjema, še vedno radi srečujemo v knjižnici, da je to kraj številnih priložnosti in možnosti, tako izobraževanja kot preživljanja prostega časa.

Pleničarjeva je izrazila navdušenje nad novico, da je knjižnica Trebnje prva knjižnica, ki se je priključila vseevropskemu portalu Topoteka, ki je kot orodje za povezovanje arhivov lokalne zgodovine in kulturne dediščine nastala v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Topoteko so razvili v Avstriji, danes pa je pridruženih že okoli 20 držav, ki ustvarjajo svoje digitalne arhive kulturne dediščine. Topoteka trebanjske knjižnice je poimenovana Topoteka Temeniške in Mirnske doline, s tem smo zajeli vse štiri občine, ki jih pokriva knjižnica.

»Digitalizacija ne samo ohranja kulturno dediščino, ampak omogoča lažji, hitrejši in širši, bolj demokratičen dostop do nje preko spleta. Zbiranje kulturne dediščine povezuje generacije med seboj,« je še prepričana direktorica trebanjske knjižnice.

Zbrane na prireditvi, ki je povezovala vse generacije bralcev, je nagovoril tudi župan občine Trebnje, Alojzij Kastelic. Veseli smo, da knjižnica in občina dobro sodelujeta, za kar si bomo, tako smo prepričani, tudi v prihodnje vsi prizadevali. Zato upravičeno verjamemo, da se bo tudi za knjižnico v prihodnosti našlo nekaj dodatnega prostora, saj si tudi Trebanjci želimo večje in modernejše proaktivne knjižnice, ki svojim krajanom nudi neskončne možnosti druženja in pridobivanja različnih virov informacij.

Svoje spomine na sodelovanje s trebanjsko knjižnico je v zbornik prispeval tudi vsestranski umetnik in Kulturnik (z razlogom zapisano z veliko začetnico) Andrej Rozman Roza. Nagovoril nas je tudi na prireditvi. In bil (verjetno upravičeno) kritičen. Do Slovencev in našega odnosa do kulture. Kljub temu najde vsaj kanček optimizma. Prav v knjižnicah in njihovem poslanstvu. Imenuje jih celo svetišča jezika, ki so trden temelj naše družbe in kulture. »Nenadomestljive (knjižnice) pa so seveda tudi zato, ker spodbujajo bralne navade, ki so danes ogrožene, saj knjige izriva psihoza t. i. socialnih omrežij, za katera prav zdaj prihaja na dan, kako s svojimi algoritmi sistematično podžigajo sovraštvo in lažne alarmantne vezi«, še poudari Roza. In takole zaključi: »Tako da hvala knjižnicam, ki ste trden temelj naše kulture. In predvsem hvala vsem, ki se trudite zanje. Ta, ki jo danes slavimo, naj cveti in oplaja svojo okolico, da bodo v njej še naprej rasli ustvarjalni in v svojem jeziku samozavestni mladi ljudje, ki bodo bogatili našo kulturo in našo skupnost potegnili proti strpni in srečni prihodnosti«.

Z igranjem na harmoniko je dogodek obogatil profesor Sandi Ravbar iz Glasbene šole Trebnje.

Ni kaj dodati. Naj bo knjižnica še dolgo hiša veselih in védenja željnih ljudi.   

 

Irena Palčar

Knjižnica Pavla Golie Trebnje

Foto: Mateja Vrhovšek

 

Oglejte si tudi