Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Zlorabe pri bankomatih

Policija opozarja vse uporabnike bankomatov na previdnost pri dvigu gotovine. V zadnjem času se je pojavilo več primerov zlorab.
 ''Cash Trapping'' ali past za gotovino je oblika zlorabe, pri kateri storilci na bankomatu manipulirajo režo za izdajanje gotovine. Na režo za izdajanje gotovine s pomočjo lepila oz. obojestranskega lepilnega traku namestijo letev, ki ovira izdajo gotovine in povzroči zagozditev gotovine v reži. Postopek dviga gotovine sicer poteka nemoteno - bankomat pozove uporabnika, naj vzame gotovino. Zaradi ovire pred režo za izdajo gotovine to seveda ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in kraj zapustijo. Storilci nato pristopijo do bankomata in odstranijo ''past'' in si tako nezakonito prilastijo denar.

 

"Skimming" ali presnemavanje je oblika zlorabe, pri kateri storilci na bankomat namestijo čitalec zapisa, ki je na zadnji strani bančne kartice ali na čipu, poleg tega pa poskušajo še ugotoviti vašo PIN kodo. Lahko s kamero, ki jo tudi namestijo na ali poleg bankomata, lahko nekdo opazuje, kaj pritiskate na tipkovnici, ali pa še kako drugače.

 

Policisti zato vsem uporabnikom bankomatov svetujemo:

  • Pred dvigom gotovine preverite režo za izdajanje gotovine - ta mora biti prosto dostopna in ne sme biti ovirana z letvijo, ki ovira izdajanje gotovine. Prilepljene letve se ponavadi zlahka odstranijo.
  • Če vam bankomat po odobreni transakciji ne izplača gotovine, takoj preverite stanje na vašem računu - če je transakcija stornirana in je stanje na računu pravilno, lahko ponovno poskusite z dvigom gotovine.
  • Med dvigom gotovine na bankomatu bodite pozorni na morebitne neznance, ki bi vas želeli zvabiti stran od bankomata pod pretvezo, da potrebujejo kakršno koli pomoč.
  • Ob morebitnih nepravilnostih pri dvigu gotovine o napaki obvestite skrbnika bankomata, ne da bi se pri tem oddaljili od bankomata, oz. ostanite pri bankomatu, če vam ta ne izda gotovine.
  • Če sumite, da je na bankomat nameščena takšna naprava, o tem obvestite policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00 ali na najbližji policijski postaji.
  • Ko opravljate postopek na bankomatu, preprečite drugim, da bi videli vašo PIN kodo ali kako tipkate po tipkovnici. Najlažje je tako, da tipkovnico zakrijete z drugo roko. Po končanem postopku pritisnite vse tipke na tipkovnici, da zabrišete sled, ki ste jo povzročili z vnosom PIN kode.
  • Za PIN kodo si ne izberite npr. rojstnega datuma ali letnice rojstva. Ob kraji kartice so velikokrat ukradeni tudi dokumenti, s tem pa so nepridipravom dostopni tudi vaši osebni podatki.
  • Če opazite poleg bankomata karkoli sumljivega, kar ne sodi k bankomatu ali kar se z njega z lahkoto odstrani, ali če vam bankomat brez jasnega razloga ne vrne kartice, o tem takoj obvestite banko ali policijo.

 Pripravil: Niko Avguštinčič, Policijska postaja Trebnje

Oglejte si tudi