Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Goljufije pri zaposlovanju

Bodite previdni pri sklepanju zaposlitve in opravilih, povezanih s tem. Ne nasedajte obljubam ponudnikov zaposlitve, ampak prej preverite njihove pogoje in zahteve.

V zadnjem času smo prejeli več prijav o sumih goljufij pri sklepanju zaposlitev. Podjetje je imelo na spletni strani zavoda za zaposlovanje in agencij za zaposlovanje objavljenih več oglasov za razna delovna mesta (tajništvo, pleskanje, razna druga dela). Na oglase se je prijavilo več oseb, ki so imele tudi razgovore z delodajalci oz. ponudniki zaposlitve. Na razgovorih so delodajalci zahtevali, da jim kandidati za zaposlitev plačajo od približno 200 do 250 EUR, kar naj bi bilo namenjeno za plačilo zdravniškega pregleda pred zaposlitvijo in tečaja varstva pri delu. O prejemu denarja je delodajalec izdal tudi potrdilo, tako da je vse skupaj izgledalo čisto.

 

Nekateri kandidati so dejansko odšli na pregled, po tem pa se za zelo kratek čas tudi zaposlili pri delodajalcu. Nekatere pa delodajalec sploh ni napotil na pregled. Delodajalec se potem ni več oglašal na klice po telefonu, če pa že, je rekel delavcem, da ne rabijo več priti v službo. Denarja delavcem ni povrnil niti plačal za kratko delo pri njemu.

 

Zaradi tega opozarjamo iskalce zaposlitev, da bodite previdni pri sklenitvi zaposlitve in pogovorih o zaposlitvi. Osebam ne dajajte denarja za nekaj, kar mora plačati delodajalec. Poleg tega se lahko tudi sami prej pozanimate, koliko takšen pregled resnično stane, s tem pa tudi seznanite delodajalca. 

Pripravil: Niko Avguštinčič, Policijska postaja Trebnje

Oglejte si tudi