Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
5°C
PON.
26°C
7°C
Oceni objavo

Koncert skupine Ragle - Pa ni lepšga, ni boljšga, če je mojškra doma

V nedeljo 23. aprila 2023 smo Ragle v Kulturnem domu v Trebnjem pripravile koncert slovenskih ljudskih pesmi. Dogodek smo posvetile pesmim o oblačilih ter mojstricam šivanja in krojenja. Naši gostji sta bili Bernarda Zaletelj in Zala Hrastar.

V pesmih, izbranih za ta koncert, so na pomenljive načine omenjeni zunanji izgled, oblačila in mojstri, povezani z njimi. Obleka tudi v preteklosti ni bila samo osnovna življenjska potreba. Kos oblačila je bil lahko darilo zelo osebne narave, pretirana skrb za zunanji videz povod za zbadanje, obleka je bila tudi stanovski simbol, celo barve obleke imajo pomen. Danes spet čedalje bolj cenimo kvaliteto izdelkov, ki jih kupujemo. Pripravljeni smo plačati več, če vemo, kdo je obleko izdelal, od kod in kakšne kvalitete so materiali.

Nekateri pa v tem odkrijejo tudi svojo strast, poklicno pot in poslanstvo.

Ena od njih je bila Tončka Prpar iz Trebnjega, ki je znala kot mojstrica skrojiti in sešiti prenekatero oblačilo. Tudi nam Raglam je od vsega začetka sešila vrsto različnih oblek, ki smo jih s ponosom nosile na nastopih in koncertih. Od nje smo se Ragle preko njene hčerke Zvonke Rot, ki je z ljubeznijo celo življenje zapisovala pesmi, ki so jih peli mama Tončka ter njeni bratje in sestre, naučile tudi vsega, kar znamo. Njej se moramo zahvaliti, da Ragle obstajamo, njej smo poklonile ta koncert.

V goste smo povabile dve domačinki, mladi ustvarjalki, oblikovalki. Vsekakor beseda šivilja ni dovolj za vse, kar počneta. Iz tekstila izdelujeta ne samo oblačila, pač pa tudi umetniško ustvarjata. Skupna jima je skrb za okolje in prihodnost, saj predano predelujeta rabljena oblačila in materiale. 

Bernarda Zaletelj ima pri 26 letih svojo modno znamko Dada fashion. Je diplomirana tekstilna inženirka ter diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil, ki se ji življenje vrti okrog ustvarjanja. Že med študijem je pridobila izkušnje na področju modnega, tekstilnega in grafičnega oblikovanja, znanje krojenja in šivanja oblačil, izdelave modnih dodatkov in dodatkov za dom ter tudi tehnološka znanja, ki ji pridejo prav pri reševanju in načrtovanju oblikovalskih projektov. Velik poudarek pri Bernardinem oblikovanju oblačil in ostalih izdelkov je na reciklaži in ponovni uporabi. S tem poskrbi, da se starih kosov blaga in oblačil ne zavrže, ampak dobijo novo podobo. Rada ustvarja, raziskuje in oblikuje, pri tem pa uporablja zelo različne materiale, od niti do betona.

Zala Hrastar je 25 letna študentka magistrskega študija oblikovanja tekstilij in oblačil. V preteklih letih je sodelovala in bila nagrajena na mnogih revijah in razstavah v Sloveniji in tujini. Konec leta 2021 je imela prvo samostojno razstavo v Ljubljani. Projekt je naslovila ‘Življenje je paleta barv’. Bil je plod sodelovanja mladih slovenskih umetnikov. Zala verjame, da je najlepše, kadar v življenju cenimo, kar imamo. Zato pod umetniškim imenom Morja Zala pozabljenim oblačilom in tekstilu vrača življenje s ponovno uporabo in predelavo v kolaže barvitih čustev. Aktivno spodbuja tudi druge, da se ji pridružijo na poti zavestnejše uporabe oblačil. Vesela bo podarjenega tekstila, ki ga ne potrebujete več, da ga bo po svoje predelala. 

Tako lepo je naneslo, da je koncert sovpadel tudi s slovenskim dnevom v rabljenih oblačilih. Tudi me smo za odgovorno rabo oblačil. Upamo pa, da bo takih dni čez celo leto čim več, za vse nas.

Ragle se zahvaljujemo vsem, ki so nam omogočili še eno lepo popoldne v družbi slovenske ljudske pesmi. To so Bernarda Zaletelj, Zala Hrastar, Občina Trebnje, JSKD OI Trebnje, ZKD Trebnje, Meta Gabrijel, Metafora, Mirko Bartolj, Olga Kepa
in vse naše družine.

Oglejte si tudi