Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Jaslice na Selih pri Šumberku

Postavitev jaslic ni nekaj novega, posebnega ali na novo odkritega. Sv. Frančišek Asiški velja za tistega, ki je prvi postavil zamisel in upodobitev božičnega dogodka. Prvo jaslično plastiko pa je ustvaril fra. Giovani di Bartolomeo v mestu Fabiano v osrednji Italiji okrog leta 1384.

Torej nismo prvi, niti edini. Smo se pa postavitve lotili na edinstven način, iz gradbenih materialov, ker smo želeli, da so trajne in mogočne. Železna konstrukcija, polnilo iz stiropora in stirodurja, oblikovanje s pomočjo pur pena in dodelava s fasadnim lepilom in barvo. Figure so v naravni velikosti zato smo potrebovali prostor, kjer sva  jih  z Majo Marolt izdelovali. Oblikovanje je bilo dolgotrajno, ker je terjalo kar precej časa in strpnosti, saj se je zaradi menjave letnih časov bilo treba prilagajati materialom in tudi omejitve glede korone so terjale svoj davek. Prostor nam je odstopil sosed Miha Zupančič, ogrodje iz železa nam je izdelal Jože Zupančič, vsa potrebna sredstva pa je priskrbel Miran Ambrožič.

Pri postavitvi na travniku pred hišo Miha Zupančiča pa smo stopili skupaj vsi vaščani, da smo postavili hlevček v katerega smo postavili figure in potoček z jezercem, ki se vije pred hlevčkom. Ravno sodelovanje in medsebojna pomoč je najlepša prispodoba Božičnega duha.  

Na hlevčku smo popravili streho in dodali blago v ozadju hlevčka. Če v vasi Sela pri Šumberku ne bi bili vsi vaščani in sorodniki tako povezani, bi jaslice ostale samo v naših željah, tako pa so sedaj stojijo sredi vasi.

Od spontane ideje, do končnega izdelka je preteklo kar nekaj časa in ogromno dela. Zato vas vabimo, da si vzamete čas in pridete na ogled jasli v Sela pri Šumberku in začutite moč povezanosti Božičnega časa.

 

                                                                                                                                          Olga Ambrožič

Oglejte si tudi