Logo MojaObčina.si

Trebnje

JUTRI
24°C
8°C
PET.
23°C
8°C
3187

Klemen Dremelj


Prijeten, 24-letni mladenič, ki je odraščal na kmetiji, na katero se še danes rad vrača. Že kot otrok je opozoril s svojo živahnostjo, da sta mu ritem in glasba blizu. Starši so mi zato kupili harmoniko, za katero danes žal ni več toliko časa. Med obiskovanjem srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, ko je imel dovolj časa, se je začel ukvarjati s plesom, za kar ga je navdušila Katarina Venturini. Že po letu treningov je trener presodil, da sta s soplesalko pripravljena na prvo tekmo in pričel je žeti svoje sadove. Žal je leta 2017 zaradi poškodbe in prevelikih finančnih obremenitev zapustil ples in se redno zaposlil. A že v naslednjem letu 2018 opazil para ples in zaradi »firbca« šel pogledat trening. In tako se je vse skupaj začelo.

Kdaj si začutil željo po plesu?

Mislim, da je bila želja po plesu prisotna v meni že ves čas. V osnovni šoli sva se s sošolko udeleževala plesnih delavnic in imela nekaj plesnih nastopov. V bistvu je bila to bolj interesna dejavnost, saj smo imeli vaje samo enkrat tedensko. Po končani osnovni šoli v Velikem Gabru sem se preselil v dijaški dom v Ljubljano. Tam sem v letu 2012 opazil treninge v organizaciji Plesnega kluba Plesna Zvezda v lasti Katarine Venturini in se jim z  največjim veseljem pridružil.

Kaj te je gnalo in motiviralo, da si po poškodbi ponovno stopil na parket?

Ob poškodbi sem bil nekako izgubljen v svojem življenju. Imel sem občutek, da mi nekaj manjka. Skušal sem ostati v stiku s plesom tako, da sem vozil mlajšo sestro na treninge in jih opazoval, kako oni uživajo. Občutek je bil še boljši, ko sem po več kot letu dni prišel na trening k PK Zebra. Z besedami se ne da opisati občutka sreče, ko sem ponovno obul plesne čevlje in se podal na parket.

Kdaj si intenzivno pričel trenirati para ples in koliko ur na teden je bilo potrebnih, da so bili vidni rezultati?

Že od začetka so bili treningi precej intenzivni. Para ples se popolnoma razlikuje od klasičnega, zato sem imel že na začetku precej težav in dela z osvajanjem zakonitosti vozička. Kot pravi naš trener: »Voziček ima svoje zakonitosti.« Potrebno ga je spraviti v gibanje, ni hitrih sprememb smeri, bočnega gibanja kot pri hodečih parih. Pri upravljanju z vozičkom je potrebno paziti na njegovo težišče, da ne prevrnemo soplesalk ali soplesalcev, saj so se le redki zmožni sami pobrati. Skoraj cel april sem imel kar nekaj težav s tem. V maju in juniju sva trenirala minimalno 3-krat na teden po 2 uri, saj sva se želela 27. junija 2018 udeležiti skupnega državnega prvenstva Plesne zveze Slovenije v Medvodah. Plesala sva v kategoriji standardni plesi in zasedla 3. mesto v konkurenci 6 parov.

Kateri so največji uspehi?

Če štejem plesno kariero med hodečimi, mi največji uspeh predstavlja zmaga v standardnih plesih na tekmi BeoDance leta 2015 v Beogradu. V para plesu si kot največji uspeh štejem tekmo Holland Dans Spektakel na Nizozemskem, kjer sva osvojila 4. mesto v standardnih ter 4. mesto v latinsko ameriških plesih v najtežji in najvišji kategoriji IPC combi 2. Za naju je to eden najpomembnejših rezultatov, saj sva že na svoji prvi mednarodni tekmi premagala finaliste lanskega evropskega prvenstva v plesih na vozičkih. V latinsko ameriških plesih sva bila celo najvišje uvrščen evropski par.

Za dobre plesne rezultate je med soplesalcema potrebna telesna kemija in povezanost. Potrebno se je začutiti, ujeti. Kako to usklajujeta vidva z Laro?
Ples je estetski šport, pri katerem morajo gledalci pri paru začutiti predvsem povezanost in kemijo. Že od samega začetka imava z Laro čudovit prijateljski odnos. Večkrat se dobiva tudi v svojem prostem času, kdaj pa kdaj pa se udeleživa tudi kakšne skupne zabave. Dobri prijateljski odnosi in uživanje ob plesu pa se potem kažejo tudi na parketu.

V vsakem športu so vzponi in padci. Kako vzdržuješ svojo formo in motivacijo, saj vemo, da vse ne gre vedno po načrtih. Si strog in samokritičen?

Formo vzdržujem s treningi, pravilno in uravnoteženo prehrano, delom na kmetiji, zadostnim počitkom (kar mi ne uspeva ravno), zadnje čase pa vse pogosteje rad skočim v hribe. Kar se tiče motivacije, sva s soplesalko drug drugemu velika motivacija. Ne bom lagal, po zadnjem državnem prvenstvu sva bila razočarana nad 2. mestom, saj sva pričakovala zmago. S pomočjo trenerja sva se pobrala, še bolj trenirala in na Nizozemskem odplesala po najinih najboljših močeh in vse presenetila z izvrstno odplesanimi rundami. Čestitke sva prejela tudi od tujih trenerjev, ki niso verjeli, da skupaj pleševa tako malo časa. Glede strogosti pa menim, da bi bilo treba vprašati soplesalko in ljudi, ki jih v plesnem studiu Atom individualno tudi sam že treniram. Do sebe sem izjemno strog, kritičen in natančen, saj želim vse storiti po svojih najboljših močeh.

Tudi za ples je potreben načrt, kot radi rečemo. Kdo vama ga dela, kdo vaju trenira?

Najin oz. naš trener je Andrej Novotny. V mesecu septembru postavimo plan treningov. Dva skupinska treninga na teden po dve uri, kjer se učimo tehnike in preplesujemo koreografije.  Vse ostalo je prepuščeno zagnanosti plesalcev in času, ki ga imamo na voljo. Individualne ure potekajo po dogovoru s trenerjem. Čim več treningov in raziskovanja, kateri gibi in figure nam ustrezajo, pa so pogoj za dobre rezultate.

Kako zadnje leto potekajo priprave?

Ob ponedeljkih in sredah je skupinski trening po 2 uri. Ob ponedeljkih je tehnika in ob sredah preplesovanje. Kadar nama čas zaradi službe in Larinega faksa dopušča, se dobiva in trenirava sama. Največkrat je to ob sredah uro ali dve uri pred treningom, za ostale dni pa se sproti dogovarjava in usklajujeva. Vsaj enkrat na teden imava tudi individualno uro s trenerjem.

Kje vse sta nastopila in kakšni so bil vajini rezultati?

Nastopila sva na treh državnih prvenstvih in na mednarodni tekmi.
Državna prvenstva: 3. mesto standardni plesi 2018, 2. mesto standardni plesi combi 2 2019, 2. mesto latinskoameriški plesi combi 2 2019

Na mednarodni tekmi na Nizozemski Holland Dans Spektakel sva se v vseh kategorijah uvrstila v finale in priplesala 2. mesto v World Cup combi 2 Standard in 2. mesto v World Cup combi 2 Latin. V najvišji in najtežji tekmi IPC pa 4. mesto v Para Dans Sport combi 2 standard in 4. mesto v Para Dans Sport combi 2 latin.

Katera tekma je vajin ponos?

Absolutno tekma na Nizozemskem, ker sva premagala finaliste lanskega evropskega prvenstva  in izpolnila normo za svetovno prvenstvo.

In…  načrti za naprej?

Redno in kakovostno trenirati, brez poškodb in obvezna udeležba na tekmah. Že od 1. do 2. junija  v Nemčiji Para Dance Sport Mainhatten Cup, 23. junija skupno državno prvenstvo v kombinaciji desetih plesov v Novem mestu, od 4. do 6. oktobra Lomianki 2019, Para Dance Sport Polish Open na Poljskem in pa svetovno prvenstvo v Nemčiji, Bonn 2019 World Para Dance Sport Championships od 29. novembra do 1. decembra. Tiha in velika želja je tudi udeležba na tekmi v Sankt Peterburgu od 6. do 8. septembra, vendar je vse povezano s financami. Morda dobiva kakšen plačan nastop ali sponzorja, ki bi nama finančno pomagal.  

Držimo pesti za najboljše rezultate leta in dobre sponzorje, ki ju bodo finančno razbremenili.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi