Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Poročilo o izvedenih projektih z delovnega področja Oddelka za družbene in gospodarske dejavnosti

Na področju družbenih dejavnosti je bilo preteklo leto namenjeno predvsem pridobivanju planskih dokumentov. Za izgradnjo vrtca in obnovo šole v Velikem Gabru je bila na občinskem svetu sprejeta vsa investicijska dokumentacija, v letu, ki prihaja, pa bo potrebno pridobiti še gradbeno dokumentacijo in izvesti nakup za morebitna potrebna zemljišča.

Za gradnjo mrliške vežice v Selih pri Šumberku je bil potrjen investicijski dokument in pridobljeno gradbeno dovoljenje. Občina je sedaj v fazi izbire izvajalca del. Dela bodo predvidoma izvedena v letu 2016. 

 

V pripravi je idejna zasnova s tehničnim poročilom za projekt Zagotavljanje prostorov za knjižnico, v letu 2016 pa se bo nadaljevalo s pripravo potrebne dokumentacije, da se bo občina lahko prijavila na morebitni razpis za energetsko sanacijo javnih stavb. 

 

 V letu 2015 se je nadaljevalo urejanje športnega igrišča pri CIK-u Trebnje, kjer smo skupaj s KS Trebnje uredili sodobno atletsko stezo. 

 

Pri investicijskem vzdrževanju šol smo zagotovili sredstva za obnovo dotrajane kuhinjske opreme tako v Trebnjem kot v Velikem Gabru in za nabavo druge opreme za potrebe knjižnic in telovadnice. Zagotovljena so bila tudi sredstva za sofinanciranje klimatske naprave za telovadnico v PŠ Dol. Nemška vas.  

 

Uspešni smo bili tudi na razpisu ministrstva za zdravje, kjer smo preko razpisa za urgentno ambulanto Zdravstvenega doma Trebnje nabavili prenosni ultrazvok.  

Za urejanje in izboljšanje bivalnih razmer Romov je potekal projekt pridelave krompirja in s tem uvajanje Romov za samooskrbo. Uredili pa smo tudi bližnjo okolico prostorov za Dnevno varstvo Romov.   

 

Uspešno je bil izvedena I. faza projekta Optimalizacija šolskih prevozov, kjer je bil izdelan posnetek stanja in predlogi za zmanjšanje števila šolskih avtobusov. Projekt optimalizacije bom nadaljevali tudi v letu 2016. Pri tem seveda računamo tudi na pomoč šole in razumevanje staršev. 

 

Na stanovanjskem področju smo podpisali pogodbo z novim upravljalcem, ki je uspešno pričel z delom in v preteklem letu že izvedel ogled vseh stanovanj in pripravil popis najnujnejših vzdrževalnih del. Izvedli pa smo tudi prodajo štirih službenih stanovanj in dveh garaž 

 

Veliko aktivnosti smo izvedli tudi na področju zagotavljanja prostorov za vrtec. V Šentlovrencu smo odprli nov oddelek vrtca za I. starostno obdobje, v Trebnjem pa smo odprli en oddelek in razvojni oddelek. Za zagotavljanje dodatnih prostorov za še en oddelek vrtca v Dobrniču smo pričeli z načrtovanjem in v pripravi je idejna zasnova za prizidek k obstoječemu vrtcu.  

 

V letu 2015 je občina na podlagi javnih razpisov sofinancirala delovanje društev, ki delujejo na področju: 

  • socialnega varstva: Za izvedbo programov je bilo zagotovljenih 52.600 €, ki so bila dodeljena 35 izvajalcem; 

  • športa: Prijavilo se je 24 izvajalcev programov, za katere je bilo zagotovljenih 79.500 €; 

  • ljubiteljske kulture 30 društvom je bilo razdeljenih 55.300 €, za kulturne programe in projekte; 

  • mladinskih organizacij: Za izvajanje programov je bilo namenjenih 10.000 €, dodeljena pa so bila štirim mladinskim organizacijam, 

  • kmetijstva: 10 društvom je bilo dodeljenih 20.500 €, 32 nosilcem kmetijske dejavnosti 33.460 €, podeljene so bile tudi 4 štipendije bodočim nosilcem kmetijske dejavnosti v višini 120 € mesečno, 1 društvu pa je bilo dodeljenih 6.000 € za organizacijo in izvedbo kmečke tržnice ter 2.000 € za ureditev stojnic; 

  • turizma: za sofinanciranje delovanja turističnih društev je bilo 8 društvom dodeljenih 11.500 € in za sofinanciranje vzdrževanja turističnih poti 6 društvom 2.500 €. 

 

V letu 2015 smo objavili razpis za podeljevanje štipendij in prejeli 65 vlog dijakov in študentov, podeljenih je bilo 16 štipendij. Višina štipendij za dijaka znaša 130 € mesečno, 165 € pa za študenta. 

 

V letu 2015 smo prejeli 146 vlog za dodelitev enkratne denarne pomoči, ki je bila odobrena 142 vlagateljem. Občina je za denarno pomoč namenila 33.600 €. V skladu z odlokom občina preveri morebitne obveznosti do Komunale d.o.o., osnovnih šol, vrtca in upravičencem pokrije dolgove ustanovam katere ustanovitelj je občina. Opažamo, da število vlog in upravičencev narašča.  

 

Na podlagi Odloka o denarnem prispevku za novorojence v Občini Trebnje že od leta 2005 ob rojstvu otroka starši prejmejo denarna sredstva, in sicer za prvorojenega 156 €, za drugorojenega 208 € in za tretjerojenega in vsakega naslednjega 312 €. V letu 2015 je občina prejela 132 vlog in za nagrade ob rojstvu otrok namenila 30.680 €. 

 

V skladu s politiko aktivnega zaposlovanja in povečevanje zaposljivosti Občina Trebnje na področju javnih del sofinancira programe javnih zavodov in društev, ki so izvajalci javnih del. V proračunu je bilo zagotovljenih 79.000 €, zato je občina sofinancirala programe enajstim izvajalcem, in sicer: 

  • v Centru za socialno delo Trebnje, so bile zaposlene štiri osebe za izvajanje programov pomoči Romom pri socializaciji in laične pomoči družinam;  

  • v Domu starejših občanov Trebnje so tri zaposlene osebe izvajale program družabništva, program za socialno vključevanje posebej ranljivih skupin in pomoč na domu; 

  • v Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje sta dve osebi izvajali program pomoč Romom pri socializaciji in ena oseba pomoč v muzejih in galerijah; 

  • v Knjižnici Pavla Golie Trebnje sta bili zaposleni dve osebi za izvajanje programa pomoč v knjižnici; 

  • v Osnovni šoli Trebnje sta dve osebi izvajali program pomoč Romom pri socializaciji, ena oseba nudi učno pomoč učencem in ena oseba izvaja dejavnost na področju športa, in sicer skrbi za urejenost športnih objektov; 

  • na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti je dva meseca ena oseba izvajala program pomoč pri organiziranju kulturnih dejavnosti in prireditev 

  • na Zavodu za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline je ena oseba izvajala program razvoj podeželja; 

  • na Zvezi za razvoj romske manjšine – Preporod je ena oseba izvajala program pomoč Romom pri socializaciji; 

  • v Ozari Slovenija je ena oseba izvajala program socialnega vključevanja posebej ranljivih skupin;  

  • v Turističnem društvu Čatež, kjer je zaposlena ena oseba za program razvoj podeželje; 

  • na Občini Trebnje, kjer je ena oseba izvajala program na področju mladinske dejavnosti; 

 

V letu 2015 je bilo v javna dela vključenih 22 brezposelnih oseb, kar je pomemben prispevek k zmanjševanju števila brezposelnih občanov Občine Trebnje in aktiviranju občanov in socialni vključenosti ter razvoju delovnih sposobnosti težje zaposljivih občanov Občine Trebnje. 

Tudi v letu 2016 bo Občina podprla večje število izvajanja programov javnih del sofinanciranje pa bo potekalo v skladu v skladu z razpoložljivimi proračunskimi sredstvi. 

 

V letu 2015 je Občina Trebnje z namenom zmanjševanja problematike brezdomnih in bolnih mačk, občanom sofinancirala stroške sterilizacij in kastracij za 120 živali v skupni višini 3.000 €. Akcija je bila izvedena s sodelovanjem Društva Animals angels in Veterinarske postaje Trebnje. 

 

Glede na to, da je občinski proračun za leto 2016 že sprejet, potrjeni so tudi letni programi za socialno varstvo, šport, mladino in kulturo, je občinska uprava že pričela s pripravo razpisnih dokumentacij, javni razpisi pa bodo predvidoma objavljeni v Uradnem listu RS že konec meseca januarja 2016.  

 

Občinska uprava Občine Trebnje 

Oddelek za družbene in gospodarske dejavnosti

Oglejte si tudi