Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Prvo obrezovanje trte ob Liški brajdi

Na Liscu smo opravili prvi obrez trte ob Liški brajdi v prisotnosti botrov, potem pa smo imeli še delavnico o vzgajanju trte okolju prijazno.
V lanskem letu smo posadili trte ob brajdi, za katere je Drago Stopar skozi celo leto skrbel, da je imela trta vse dobre pogoje za zdravo rast, kar je bilo takoj ugotovljeno. Vsaka trta pa ima tudi botra, med njimi tudi potomka najstarejše trte iz Mariborskega Lenta. Strokovnjak Andrej Martinčič iz KGZS Novo mesto je ob prisotnosti botrov ter ostalih  udeležencev, opravil prvi rez teh trt ob brajdi. Predstavniki botrov: Občine Trebnje, KS Dobrnič, KS Knežja vas, KS Svetinja, DV Trebnje, VTD Čatež, VSTD Debeli hrib, so pozorno spremljali obrezovanje. Nato je pokazal novejši način obrezovanja še v sosednjem vinogradu lastnika Francija Lavriča. Ta način obrezovanja je predavatelj preizkusil v svojem vinogradu, ki se ukvarja tudi z vinogradništvom in je po več letih dosegel dobre rezultate. Nato so se vsi prisotni preselili v Liško zidanico, kjer je prav tako predaval Andrej Martinčič na temo »vzgajanje trte okolju prijazno«. Prisotni so imeli možnost vprašati v vezi te teme, na kar so dobili tudi odgovor.

Vinogradnice so poskrbele, da so se po končanem predavanju prisotni še družili ob dobri kapljici in hrani, za kar se zahvaljujem za požrtvovalnost Dragici Stopar, Rezi Koželj in Marjani Koželj.

Besedilo: Anica Maraž

Foto: Bogdan

Oglejte si tudi