- Delavnice o ozaveščanju o zdravi pridelavi grozdja
- Delavnice o šmarnici in zeliščih v kulinariki – nabavljen destilacijski kotel z dodatki
- Razvoj novih produktov
- Analiza šmarnice
- Izdaja knjige o šmarnici
Dela po programu operacije se že izvajajo. Tako smo tudi imeli prvo delavnico o rokovanju z destilacijskim kotlom z dodatkom topilnika voska, destilatorjem za sok ter vmesnim segmentom za eterična olja.
Na povabilo se je kot mentor o rokovanju z napravo, predvsem pa o načinu kuhanja eteričnega olja, odzval g. Jože Kenda iz Destilarne in čokoladnice Berryshka iz Obrha pri Dolenjskih Toplicah. Članom društva je pomagal pri vzpostavitvi delovanja destilacijskega kotla za kuhanje eteričnega olja. Tokrat so napolnili kotel s smrekovimi vejicami. Po vseh postopkih in segretju kotla do določenih stopinj, je na veselje prisotnih članov in članic, pritekel prvi hidrolat z eteričnim oljem. Mentor je na podlagi njegovih dolgoletnih izkušenj odgovarjal na vprašanja v vezi načina kuhanja ter iz katerih rastlin nam priporoča, da kuhamo eterična olja.
V društvu bomo še nadaljevali z delavnicami o kuhanju eteričnega olja še iz ostalih rastlin, ki so na voljo v našem okolju, tako da bodo imeli možnost se udeležiti vsi člani društva, ki jih le-to zanima. Prav tako bodo vabljeni na ostale delavnice, ki jih bomo izvedli v okviru operacije »Zdravo z naravo«.
Besedilo : Anica Maraž
Foto: Anica Maraž in Drago Stopar