Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

POLICIJA OPOZARJA

V zadnjem času opažamo, da nekateri starši, skrbniki, oziroma osebe, ki prevažajo otroke v vrtec ali šolo ne poskrbijo za ustrezno varnost otrok med prevozom.

Predvsem v prometu opažamo, da imajo otroci na hrbtu šolsko torbo in so z njo vred pripeti z varnostnim pasom v vozilu ali pa sploh ne.

Nikakor  ne dovolite, da bi otroci manjši od150 cmsedeli na sprednjem sedežu ali pa celo na voznikovih nogah in upravljali krmilo vozila, saj bo v primeru prometne nesreče otrok lahko prva žrtev.

 

Določila Zakona o pravilih cestnega prometa določajo:

Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od150 cmpa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana mehanično.

Z globo 120 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

 

Upoštevajte torej določila zakona, pa ne zaradi predpisane globe, temveč zaradi varnosti.

 

 

Vodja policijskega okoliša

 

      Roman OCVIRK

Oglejte si tudi