Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Tinktura iz lapuha

Tinktura iz lapuha    50ml

Cvetove nabiramo od marca do aprila, liste, ki se pojavijo za njimi pa do junija. Podobno kot vijolica, se tudi lapuh uporablja za zdravljenje pljučnih obolenj in prehladov: pri kroničnem in akutnem bronhitisu, pljučnici, dražečem kašlju, oslovskem kašlju, astmi, hripavosti, zaustavlja vnetja. Deluje tudi proti prebavnim krčem in čisti kri. Tinkturo iz lapuha uporabljamo do trikrat dnevno po sedemnajst kapljic v tekočini sobne temperature.

Lapuh vsebuje rastlinske sluzi, eterična olja, rutin, karoten, tanine, inulin, sitosterol ter cink, ki je odlično sredstvo proti različnim vnetjem.
Tinktura iz lapuha je sedeminpetdeseta tinktura Sekcije za zelišča pri ŠD Javor, pod brentom Janez Javorski. Sestavine so iz okolice Javorske energijske in učne poti, z EKO kmetije Pr Nejc.
Svetujemo, da tinkturo iz lapuha ne jemljete dlje kot štiri tedne zaporedoma. Potem prekinete in po potrebi nadaljujete čez štiri tedne.

Opozorilo: lapuh je izredno učinkovit pri zdravljenju suhega kašlja, zato je tudi uvrščen med zdravilne rastline, vendar pa vsebuje tako imenovane pirazolidinske alkaloide, ki v večjih količinah poškodujejo jetra (hepatotoksični učinek).

Oglejte si tudi