Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Tinktura iz ajde


Cojzla je ime za ajdo, ki jo je leta 1816 baron Žiga Zois prinesel v našo deželo in tako rešil narod pred lakoto. Ta stara vrsta ajde je namreč zelo odporna in nezahtevna za pridelavo, saj raste tudi v mrzlem podnebju. Tako je ta vrsta ajde dobila ime po Zoisu – Cojzla. 

Ajdo na slovenskih tleh pridelujejo že več stoletij, uspeva pa tudi v slabi zemlji v vseh vremenskih razmerah.

Rastlina zraste do 60 cm visoko, steblo ima rahlo rdečkaste barve, cvetovi pa so značilno belo rožnati. Ajda izvira iz Azije in Sibirije.

 

Tinktura iz ajde ugodno učinkuje na ožilje. Povečuje prepustnost kapilar in povečuje mikrocirkulacijo. Uživanje tinkture iz ajde pomaga pri viskokem pritisku (tudi očesnem), demenci, sladkorni bolezni, ugodno vpliva na srce in boleče noge. Ajda je rahlo fotosenzibilna, zato se v času uživanja izogibamo močnega sonca.
Tinktura iz ajde umirja in odpravlja krče v mečih.

Tinktura iz ajde je narejena po receptih naših babic. Je naraven, ročno izdelan izdelek z EKO kmetije Pr Nejc pod oznako Janeza Javorskega.
Tinktura iz ajde je šestdeseta tinktura, ki jo izdelujemo v Sekciji za zelišča pri  ŠD Javor.
Tinktura iz ajde    50ml

 

Oglejte si tudi