Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Brda

Kar nekajkrat nas je pot zanesla do obronkov Brd, a so nas premamili Sabotin, Sveta gora, Škabrijel,...

Tokrat je bil naš namen ogledati si lepote še enega koščka naše prečudovite dežele.

Mimo Gorice, Podsolkana in Huma smo se ustavili v Kojskem in si pretegnili noge z ogledom dveh zanimivih cerkva. Gonjače z razglednim stolpom enostavno nismo smeli izpustiti. Na izletu po Brdih naletimo tudi na vrsto spomenikov in spominskih plošč. Med njimi najbolj izstopa spomenik v Gonjačah, ki je posvečen 315 žrtvam 2. svetovne vojne na desnem bregu Soče. Postavljen je na Mejniku, hribu nad vasjo Gonjače. Je delo akademskega slikarja in kiparja Janeza Boljke. Verze, ki so vtisnjeni na bronasti plošči, je zapisal pisatelj France Bevk. Pametno. Čudoviti razgledi.

Naslednja postaja Šmartno, slikovito obzidana vas s petimi ohranjenimi stolpi je videti v Brdih od vsepovsod, saj kot orlovsko gnezdo (kakor bi rekel pesnik Alojz Gradnik) čepi na izjemno razgledni vzpetini. Sprehod po vasi je zanimiv in prijeten.
Skok do Vipolž in ogled čudovite vile in najstarejših cipres v Sloveniji.

Središče Brd je Dobrovo, ki je hkrati tudi središče briškega vinorodnega okoliša. Ime je kraj dobil po dobu, hrastu, nekdaj najbolj razširjenem drevesu v Brdih. V neposredni bližini se dviga mogočni grad Dobrovo,  kjer si  ogledamo stalno zbirko grafičnih del svetovno znanega slikarja Zorana Mušiča.

Pred občinsko stavbo stoji spomenik padlim žrtvam 2. svetovne vojne, ob gradu pa skulptura, ki v značilni drži upodablja pesnika Alojza Gradnika, delo Jakova Brdarja.

Rahlo utrujeni, bolj od vožnje, si privoščimo malico in sklenemo, da brez obiska najvišjega hriba ne bo šlo. Korado s svojimi 812m n. v. je primeren sprehod po obroku. Razgledna planota nam ponudi razglede, ki srce razveselijo.

V dolino mimo Plav in proti domu.
Prijeten celodnevni izlet z zanimivostmi, ki so vredne ogleda.

Oglejte si tudi