Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
13°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Sprehod za spomin v Domu Tisje

''Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno'', je slogan letošnjega Svetovnega dneva Alzheimerjeve bolezni, ki ga obeležujemo 21. 9. 2023. Dom Tisje se že vrsto let pridružuje aktivnostim ozaveščanja o bolezni, saj tako prispevamo svoj delež k boljšemu ozaveščanju družbe o prepoznavanju demence, začetnih znakov in simptomov zgodnje faze bolezni. Tudi ob tej priložnosti se z veseljem povezujemo z lokalno skupnostjo in Sprehod za spomin obarvamo z veselo, medgeneracijsko noto.

V Domu Tisje Litija smo se s stanovalci, ob spremstvu zaposlenih in svojcev, sprehodili do mestnega jedra v Litiji. K sodelovanju smo povabili prostovoljce iz OŠ Litija, pridružili so se nam tudi člani VDC Zasavje enota Litija. Na ploščadi pred občinsko zgradbo smo skupaj pripravili kulturni program, kjer smo izpostavili različna tveganja za demenco (kajenje, telesna nedejavnost, prekomerno uživanje alkohola, redki socialni stiki, itd.) ter spodbudili tudi najmlajše med nami, da pripomorejo k spodbijanju stigme, prisotne pri Alzheimerjevi bolezni.

V program srečanja smo vključili tudi predstavitev projekta Erasmus + UPSELL - Krepitev potenciala srebrne ekonomije v vseživljenjskem učenju, kjer smo predstavili številne možnosti vseživljenjskega učenja starejših, na področju pridobivanja digitalnih veščin, razvoju umetniških spretnosti, spodbujanju zdravega načina življenja in medgeneracijske solidarnosti.

V Domu Tisje Šmartno pri Litiji smo Sprehod za spomin organizirali v prijetni okolici doma. Na postojankah za krepitev spomina smo udeležence povabili, da se nam pridružijo pri izvajanju vaj za krepitev kognitivnih sposobnosti in boljše psihofizično počutje. Stanovalci so ob uspešno opravljenih nalogah prejeli štampiljko s posamezno črko, z vsemi izbranimi štampiljkami so sestavili besedo SPOMIN in na koncu poti prejeli medaljo. Vsi sodelujoči so uspešno opravili vse naloge, na koncu pa so se še posladkali z odličnim pecivom, popili kavo in skupaj zapeli nekaj najljubših domačih viž. Veseli smo, da je dobro razpoloženje pozdravilo tudi sonce.

Izkušnje, ki jih pridobivamo pri našem delu, želimo deliti z vsemi, ki se z boleznijo soočajo v vsakdanjem življenju. Naš cilj je opolnomočiti posameznike s pridobivanjem znanja o bolezni ter iskanju opore pri soočanju z boleznijo v domačem okolju.

 

Romana Volič Vukadin

Oglejte si tudi