Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Prvo srečanje projektnih partnerjev projekta FLOWER na Nizozemskem

Gouden Dagen kot vodilni partner in organizacija IVN sta 8. in 9. maja 2023 v Amsterdamu gostila prvi sestanek konzorcija projekta Flower. Pri projektu sodelujejo še CEOMA (Španija), Anziani e non solo (Italija), Razvojni center Srca Slovenije in Spominčiča – Alzheimer Slovenija. Cilj projekta je izboljšati dobro počutje, zdravje in socialno vključenost starejših s pomočjo aktivnosti v naravi, prve aktivnosti pa se že izvajajo v vsaki partnerski državi.

S krepitvijo z naravo povezanih kompetenc starejših ter njihovih družin in prijateljev (neformalnih oskrbovalcev) si partnerji projekta prizadevamo starejšim omogočiti znanjespretnosti in dejavnosti  v naravi, ki bodo v njihovo življenje vnesle veselje in pozitivne izkušnje.

Cilj prvega projektnega srečanja je bil predstaviti in razpravljati o vsem, kar smo na projektu izvedli do sedaj. Partnerji so predstavili izbrane dobre prakse o aktivnostih v naravi namenjenih starejšim ter dobre prakse pridobivanja z naravo povezanih kompetenc. Predstavljene so bile različne pobude, kot so meditacija, vadba v naravi, vrtičkarstvo, sprehajalne poti in trim steze, delavnice o zeliščarstvu in aromaterapijimedgeneracijske aktivnosti, ki se izvajajo na prostem, ter kulturni in okoljevarstveni sprehodi.

Pred poletjem bomo skupaj s partnerji pripravili prvo nacionalno poročilo o najboljših dobrih praksah, septembra pa bo vsaka partnerska organizacija izvedla tri fokusne skupine s starejšimi in njihovimi neformalnimi oskrbovalci. Na teh srečanjih bomo izmenjali izbrane dobre prakse in izvedli bolj poglobljeno razpravo. Cilj projekta Flower je pripraviti nabor spletnih učnih gradiv z video in avdio posnetki ter drugimi orodji (delovni zvezki, kartice, igre itd.), ki bodo zasnovani posebej za starejše. Za več informacij in možnost sodelovanja spremljajte objave na naši spletni strani in socialnih omrežjih ali pa nam pišite na anita.molka@razvoj.si.

Avtorica: Anita Molka

Oglejte si tudi