Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Mladi v Srcu Slovenije ustvarjali z glino

V Šmartnem pri Litiji je pretekli konec tedna potekal rokodelski tabor za mlade, ki sta ga organizirala Razvojni center Srca Slovenije in lokalna lončarka Barbara Dacar. Od 13. do 15. julija 2023 je z rokodelko ustvarjala skupina 10 otrok.

Mladi so se spoznali z glino in se jo naučili obdelovati na različne načine. Zelo so uživali v ustvarjanju na lončarskem vretenu in z zanimanjem opazovali postopek peke izdelkov v lončarski peči. Naučili so se glaziranja in različnih tehnik poslikave oz. krašenja izdelkov. Z rokodelko so oblikovali tudi nakit. V prostem času so imeli čas za prijateljsko druženje in obisk bližnjih znamenitosti Srca Slovenije. Posebej navdušeni so bili ob ogledu gradu Bogenšperk in v globinah Rudnika Sitarjevec Litija.

Slovenski rokodelski tabor 2023 poteka letos med počitnicami v kar devetih slovenskih krajih. Na pobudo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki tabore financira, smo raznolik program taborov, s katerim želimo mladim približati svet rokodelstva, zasnovali v Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije.

Tabori na temo oblikovanja lesa, stekla, gline in polsti so v prvih julijskih dneh že potekali v Ribnici, Veržeju, Rogatcu, Moravčah in Šmartnem pri Litiji. V naslednjih dneh se bodo zvrstili še v Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Idriji in Slovenj Gradcu, kjer bodo mladi ustvarjali z glino, lesom, se učili klekljanja in sitotiska.

Vsi tabori so namenjeni učencem in mladostnikom, starim od 12 do 17 let, ki bi radi aktivno in ustvarjalno preživeli del počitnic in obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Mladi pobliže spoznavajo delo posameznih mojstrov rokodelcev ter skupaj z njimi ustvarjajo svoje izdelke. Delo potekav tesnem sodelovanju med mladimi in njihovimi mentorji mojstri rokodelci, saj je to edini način za kakovostno prenašanje znanja in rezultate. Za ohranjanje in razvoj rokodelstva je ključen prenos znanj na mlajše generacije. Tradicionalna znanja in pristopi pa so neskončen vir navdiha in iskanja rešitev za sodobne izzive in sodobno ustvarjalnost.

Delimo nekaj vtisov mladih udeležencev:

“Sin se je udeležil tabora v Šmartnem pri Litiji in je navdušen. Hvala vam in vsem, ki se trudite, da trenutkov na vaših taborov otroci ne bodo nikoli pozabili. Upamo, da naslednje leto spet nov tabor in novo doživetje.” (Barbara)

“Na rokodelskem taboru mi je bilo zelo všeč. Zelo sem se veselila oblikovanja posod z glino, prvič v svojem življenju sem tudi delala z vretenom. Ni bilo slabo, ampak to ni bila ravno moja najljubša stvar. Sem oseba, ki rada ročno oblikuje z glino, ampak vedno se da poskusiti kaj novega. Zelo sem se veselila izleta na grad Bogenšperk in kot sem pričakovala, je bilo odlično. Zelo sem vesela da sem lahko te tri dni preživela v tem lončarskem taborju. Obžalujem samo eno stvar; da je vse to prehitro minilo!” (Lisa)

“Na taboru mi je bilo zelo zanimivo. Naučila sem se kako oblikovati glino na različne načine. Najbolj mi je bilo všeč izdelovanje na vretenu. Imeli smo se lepo in upam da to še kdaj ponovimo.” (Hana)

“Tabor je bil enkraten. Naučila sem se ogromno novih stvari, kot je bilo npr. delo na vretenu in delanje skled. Delo na vretenu mi je bilo zelo všeč, čeprav sem se vretena na začetku malce bala, mi je na koncu prirastlo k srcu. Odlično je tudi to, da imam ogromno novih skled, kamor dam lahko sladke stvari. Ogled gradu Bogenšperka sem si še posebej zapomnila, saj je gospa tako dobro razložila stvari in naredila enkraten ogled. Ne smem tudi pozabiti na ogled Rudnika Sitarjevca, kjer je bilo ogromno novih informacij. Vesela sem tudi zato, ker sem lahko spoznala veliko novih prijateljev.” (Ana) 

“Bilo mi je všeč, ker smo lahko izbirali med različnimi tehnikami oblikovanja in poslikave gline. Vse čestitke Barbari, ki je odgovorila na vsa moja vprašanja, saj jih je bilo veliko. Bila je razumevajoča in strpna ter se zelo potrudila za nas.” (Oskar)

“Meni je bilo najbolj všeč, ker smo lahko karkoli ustvarjali iz gline.” (Špela)

“Jaz pa sem najraje risala na glino. Pa v rudniku smo videli žilo in bilo je veliko različnih kamnin. Hvala za vse!” (Špela)

Mija Bokal in Barbara Dacar

Oglejte si tudi