Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

DANES
17°C
12°C
JUTRI
23°C
12°C
Deli
1278

Družine so nam prepevale

To nedeljo, 17. junija, se je na gradu Bogenšperk odvijal že 4. Festival Družina poje, ki ga vsako leto organizira Prosvetno društvo Šmartno v sodelovanju z JZ Bogenšperk.

 

Letos je na Festivalu družin nastopilo 10 družin; družina Vidic - Šmartno, družina Jakob - Zavrh nad Dobrno, družina Vidic – Šmartno, družina Smrkolj – Šenčur, družina Sojar Voglar – Ljubljana, družina Jelnikar – Kresnice, družina Rakar – Šmarca pri Kamniku, družina Fele – Šmartno, družina Novak – Prebačevo pri Kranju in družina Breznik – Pameče pri Slovenj Gradcu.

Vsem 66. članom različnih družin je skupno eno: prepevati lepo, domačo, ljudsko, cerkveno ali ponarodelo slovensko pesem; ohranjati pevsko izročilo naših prednikov, ter ga širiti sedanjim generacijam.

V uvodu nas je pozdravil naprej domači župan g. Rajko Meserko, ki je izrazil navdušenje in radost, da se še znamo odzvati in udeležiti tovrstnih prireditev v tako lepem številu. Lepih pesmi in napevov željni poslušalci smo zapolnili grajski atrij od blizu in daleč. Pozdravila nas je tudi ga. Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja JSKD, ki je vsem prisotnim orisala življenjsko pot in delo vsestranskega glasbenega ustvarjanja, člana okteta Valvasor, pevovodjo Mepz župnije Šmartno in Fantov od fare, ustanovitelja in predsednika  Prosvetnega Društva Šmartno g. Rudija Vidica. Ob tej priložnosti mu je podelila priznanje -  Gallusov kipec.  

Ob prihodu na prireditev so nas prijazno pozdravljale melodije zvonov, na katere so igrali člani domačega Pritrkovalskega društva Šmartin. Prireditev je povezoval Benjamin Fele.

 

Po videnem bo zagotovo še zvenela slovenska pesem, naših dedov in babic, po deželi Slovenski. Še smo je tu pa tam lahko deležni in zagotovo jo bomo, v takšni ali še večji meri deležni, zopet ob letu.

 

Uroš Pušnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi