Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
10°C
NED.
26°C
11°C
Oceni objavo

Karel Zelenko - Mislec, ki riše

Danes, 9. aprila 2015, so se na gradu Bogenšperk z grafično razstavo umetnika Karla Zelenka pričeli 2. Valvasorjevi grafični dnevi.

Danes je v galeriji gradu Bogenšperk potekalo odprtje grafične razstave enega izmed najvidnejših predstavnikov Ljubljanske grafične šole, gospoda Karla Zelenka, ki se je odprtja razstave osebno udeležil in s svojo dobro voljo nasmejal tudi prisotne. V uvodnih besedah se je gospa Joži Vovk, direktorica Javnega zavoda Bogenšperk, spomnila Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je bil eden prvih tiskarjev na takratnem Kranjskem, v deželo je pripeljal tudi bakrotiskarstvo. Avtorja razstave in njegovo življenjsko delo je obiskovalcem predstavila umetnostna zgodovinarka in kritičarka gospa Milena Zlatar. Dogodek so z glasbenim prispevkom popestrili učenci glasbene šole Šmartno, za razvajanje brbončic pa je poskrbela gostilna Maček.

 

Z drugimi Valvasorjevimi grafičnimi dnevi želi Javni zavod Bogenšperk v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije, Galerijo Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki ter slikarjem in grafikom Jankom Oračem znova opozoriti na pomembnost grafične umetnosti pri nas. Grafika je namreč aktualna in pomembna zaradi zgodovinske vloge pa tudi zaradi umetniške produkcije, ki umetniški grafiki namenja posebno mesto.

 

Karel Zelenko, mislec, ki riše, se je s samostojnimi in skupinskimi razstavami uveljavil doma in v svetu. 26 razstavljenih grafik, ki so plod njegovega vseživljenjskega ustvarjanja in nam odkrivajo nove svetove, ki živijo le znotraj lista papirja, pa bo na ogled do 28.7.2015.

 

Javni zavod Bogenšperk se zahvaljuje oblikovalki Anki Doblekar in podjetju Trgograd d.o.o. za podporo pri izvedbi tega projekta in vsem, ki so se dogodka udeležili.

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi