Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
11°C
JUTRI
28°C
13°C
Oceni objavo

Golievi dnevi – 28. izdaja

Glej, že odpira Trška gora zala

vesele zidanice, bele hrame!

In nekaj me z otožnostjo prevzame.

Mar zarja mladih let tu je zaostala?

 

P. Golia, Na Dolenjsko

 

In nihče ni vprašal, s kod fantje gredo,

kdo v strahu za njimi zdaj plače

in nihče ni vprašal, če vrnejo kdaj

pod ljube se strehe domače.

 

Tako Maister v pesmi Nazaj pa jih ni.

 

Ne samo Golii, tudi Maistru smo posvetili letošnje Golieve dneve, že 28. po vrsti. Prav letos namreč general Maister praznuje okroglo, 150. obletnico rojstva. Slednje je tudi razlog, da je Vlada Republike Slovenije letošnje leto razglasila za Maistrovo leto. Obstajajo mnoge vzporednice med njima, saj sta, tako Golia, kot general Maister, del življenja preživela v Trebnjem. Predstavila jih je Patricija Tratar, bibliotekarka, ki življenje in delo trebanjskih domoznancev zelo dobro pozna. V razgiban in pester program praznovanja, ki se je zgodilo prav na Goliev rojstni dan, 10. aprila v Kulturnem domu Trebnje, smo vključili tudi pesmi obeh avtorjev v interpretaciji Mojce Nose in Jana Strajnarja. Slišali smo Golieve Na Dolenjsko, Krasne so tvojega telesa črte in Na bojišče ter Maistrove Po zimi, Ljubezen, Dolenjska noč in Nazaj pa jih ni.

 

Nekaj spodbudnih besed sta zbranim namenili županja Občine Trebnje, Mateja Povhe, in direktorica knjižnice, Andreja Pleničar. Obema se zdi branje tista pomembna vrednota, ki je naložba za celo življenje. Bralcem, ki so uspešno opravili Bralna potepanja (letos smo jih našteli 122), smo podelili priznanja in simbolične nagrade, ki so bralcem še dodatna spodbuda za sodelovanje v knjižničnih projektih.

 

Ker smo letos brali na temo »glasba«, je bil osrednji gost večera kot naročen. V Trebnjem nas je obiskal glasbenik Andrej Šifrer, ki je lani izdal tudi svoj knjižni prvenec Volkovi. Kako se prepletata glasba in pisanje kriminalnega romana je pojasnil v pogovoru s Simono Lužar, ki je s spretnimi vprašanji iz gosta izvabila zanimivosti iz njegovega pestrega življenja, skrivnosti njegovega ustvarjanja in mnoge modre misli za popotnico v hitre in nepredvidljive čase, ki kar silijo v nas, četudi bi jih kdaj prav radi pustili pred vrati. »Kakšen dar, da lahko živiš«, mimogrede pripomni sogovornik. Pevec, ki brez kitare dolgo ne zdrži, jo je tudi ta večer zgrabil in zbranim namenil še nekaj njegovih popularnih. Skupaj smo zapeli in se spominjali časov, ko so nastajale Šifrerjeve Jarčeva hruška, Uspavanka za Evo, Martinov lulček, Stoj, Marija, Gorska roža, Za prijatelje (ki smo jo v en glas skupaj zapeli tudi za zaključek zares prijetnega večera) in druge.

 

Za knjižnico velik praznik smo vsak s svojim talentom sooblikovali knjižničarji, s humorjem začinjene niti večera pa je v vlogi pevčeve velike oboževalke spretno spletla Irena Palčar.

 

Ker pa k branju spodbujamo tudi naše najmlajše bralce, smo tudi za njih ob zaključku pravljičnih uric in projekta družinske pismenosti Jurčkov nahrbtnik, pripravili zaključno srečanje, kjer smo s predstavo Zvonček v izvedbi priznane pevke Marte Zore in igralca Gojmirja Lešnjaka Gojca, zaključili oba projekta in otroke simbolično nagradili. Veseli smo, da se je povabilu k skupnemu branju odzvalo lepo število družin, saj je bralno značko uspešno zaključilo kar 120 otrok, na pravljične urice pa jih je redno prihajalo 78.

 

Skupaj z vami, dragi bralci in obiskovalci knjižnice, smo spletli še en prijeten večer, ki ga bomo shranili med naše dragocene spomine. Če smo tako začeli, se spodobi, da z verzi rojaka tudi zaključimo. In, saj veste, da obljuba dela dolg. Se vidimo torej, ob letu osorej.

 

 

»Prijaši drevi, fantič moj,

Čez tri molčeče gore!

Ni očka, mamice doma,

Boš moj do zlate zore!«

 

»Kako naj jašem ljubica?!

Brez  podkev moj je vranec,

Pa zobal ni že tri noči,

Opešal bi v klanec.«

 

R. Maister, Ljubezen

 

 

Pripravila: Irena Palčar, Knjižnica Pavla Golie Trebnje

Foto: Arhiv KPGT

Oglejte si tudi