Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
10°C
ČET.
20°C
13°C
Oceni objavo

Kako lahko NVO prihranite pri stroških nakupa programske opreme?

Težko si je predstavljati delo brez nekaterih bolj priljubljenih Microsoftovih izdelkov. Mnogim od nas paket izdelkov Office zagotavlja stalnico, ko se premikamo skozi našo kariero. Ne glede na to, kje delate ali kaj počnete, boste na neki točki verjetno morali odpreti PowerPoint, Excel ali Word.

Večina nas verjetno jemlje dostop do paketov Office kot nekaj samoumevnega. Toda nevladnim organizacijam nakup programske opreme pogosto predstavlja veliko finančno breme. Prek platforme za neprofitne organizacije Microsoft, zlasti manjšim NVO z omejenim proračunom, omogoča dostop do pomembne programske opreme brezplačno oz. po posebnih, zelo znižanih cenah.

V brezplačnem paketu Microsoft 365 Business Basic so vam na voljo:

  • Poslovna e-pošta, koledar in stiki z nabiralniki, spletne različice Worda, Excela in ostale aplikacije paketa Microsoft Office ter aplikacija SharePoint, ki je spletna platforma za ustvarjanje spletnih mest, shranjevanje, organiziranje dela, skupno rabo in še mnogo več.
  • Microsoft Teams za spletne sestanke, konference, občne zbore, spletne delavnice ostale oblike skupinskega dela na spletu.
  • 1000 GB (1TB) prostora na aplikaciji OneDrive za shranjevanje datotek v oblaku. Datoteke shranjene v OneDrive lahko preprosto delite s svojimi sodelavci, člani, prostovoljci, pri tem pa  vam ne zasedajo prostora na vašem disku.
  • Poleg tega so vam je brezplačno na voljo tudi PowerApps, ki vam omogoča, da z malo ali celo brez programiranja ustvarite mobilne aplikacije in spletne obrazce, ki naslavljajo potrebe vaše organizacije (poenostavite kadrovske postopke, vodite finance, članstvo, ipd.)
  • Power BI, je poenostavljeno povedano zmogljivejša različica Excela s katero lahko pripravljate bolj poglobljene analize, obdelujete večjo količini podatkov ter izdelate kompleksne grafične predstavitve podatkov s katerimi bodo vaša poročila in predstavitve še bolje vizualno prikazala vse vaše dosežke.
  • Aplikacija Bookings pa vam omogoča preprostejši način upravljanja urnikov in upravljanja sestankov. Delite povabila in dovolite povabljenim, da izbirajo med razpoložljivimi časi srečanja.

Celoten paket Microsoft 365 Business Basic je na voljo do 300 uporabnikom iz posamezne organizacije. Do 10 uporabnikov pa si Word, Excel in ostale aplikacije paketa Office lahko prenese na računalnik.

Kako pridobiti brezplačna orodja?

Nevladne organizacije najprej preverite ali izpolnjujete pogoje ter se prijavite za subvencijo. Dodatne informacije lahko poiščete tudi v razdelku »Pogosta vprašanja«. Celoten postopek izvedete kar na spletu. Začnete pa tu. Če že uporabljate plačljiv paket Office pa ga lahko tudi zamenjate za brezplačnega. Na tehnično podporo podate zahtevek za spremembo paketa Office ali pa ob registraciji za brezplačna orodja izberete  možnost »vpis z obstoječim računom«.

Ste naleteli na težave?

Če pri postopku pridobivanja brezplačnega paketa Microsoft 365 Business Basic naletite na težave, se lahko obrnete na TechSoup, slovenskega partnerja podjetja Microsoft, kjer vam bodo izkušeni strokovnjaki pomagali poiskati rešitev. Za pomoč so vam na voljo na telefonski številki 01 510 16 70 ali elektronskem naslovu resitve@misss.org.

 

Članek je pripravilo Društvo za podporo civilne družbe v okviru projekta 1,2,3 e-drustvo.si, ki se sofinancira iz Sklada za NVO v okviru Ministrstva za javno upravo. 

Oglejte si tudi