Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Intenzivno delo na projektu, ki naslavlja neformalne oskrbovalce oseb z demenco

V okviru Erasmus+ projekta SupportCARE, ki nudi podporo neformalnim oskrbovalcem za boljšo prihodnost oseb z demenco, je bilo od 10. – 12. oktobra 2023 izvedeno prvo usposabljanje v Belgiji. Demenca je poimenovana kot tiha epidemija sodobnega časa in soočanje s to boleznijo je nepredstavljivo težko, tako za obolelega, kot za njegove bližnje. S projektom in usposabljanji želimo oskrbovalce opremiti s konkretnimi orodji zato, da se bodo lažje soočali s številnimi nalogami, ki jih dnevno opravljajo. 

Organizatorji usposabljanja iz Univerze Hogeschool VIVES so nas popeljali v svet virtualne resničnosti (VR) in nas naučili, kako organizirati izkustveno delavnico za neformalne oskrbovalce oseb z demenco. Z nami so delili svoje strokovno znanje o refleksiji po izkušnji z VR. Ogledali smo si 360 stopinjski video, ki je omogočil realen pogled skozi oči osebe z zgodnjo fazo demence. Izobraževanja se je udeležila tudi Klavdija Zupančič, delovna terapevtka iz Doma Tisje, ki bo vse pridobljeno znanje in izkušnje delila naprej v okviru Demenci prijazne Točke.

V prihodnjih mesecih bomo za neformalne oskrbovalce iz Srca Slovenije izvedli izkustvene delavnice z uporabo VR očal. Na ta način bodo lahko svojci lažje razumeli odzive osebe z demenco in se nato tudi sami primernejše odzvali. 

V sklopu projekta smo 24. oktobra 2023 izvedli še dogodek »DAN ZA SKRB ZASE« v Lukovici, skupaj s Točko za starejše Lukovica, ki so se ga udeležile osebe iz Lukovice, Šmartna pri Litiji in Litije. Delavnica ni bila koristna le za oskrbovalce, temveč tudi za vse ostale, ki se soočajo s podobnimi izzivi in premalo časa posvetijo sebi in svojemu zdravju.

V prvem delu smo se razmigali skupaj z go. Alenko Vidgaj iz AVI Centra, ki nas je popeljala v sproščujoč svet joge z aromaterapijo. Sledilo je predavanje Združenja Spominčica, kjer je ga. Štefanija Lukič Zlobec predstavila njihovo poslanstvo in izzive, ki jih, predvsem svojcem, predstavlja demenca. Nazadnje smo se osredotočili še na projekt SupportCARE in priročnik za skrb zase, ki smo ga zasnovali skupaj s partnerji projekta, da bi neformalnim oskrbovalcem pomagal na njihovi poti k boljšemu duševnemu in telesnemu zdravju. V priročniku se najdejo dragocena orodja, nasveti in praktični primeri kako skrbeti zase ter navodila za izdelavo individualnega načrta na tej poti.  Priročnik, ki je brezplačno na voljo vsem, obstaja tudi v spletni različici in v celoti vključuje nasvete, orodja, tehnike, vaje, prakse in vsebine za skrb zase na šestih področjih: Kaj je skrb zase in zakaj je pomembna; Telesna skrb zase; Skrb za lastno duševno zdravje; Skrb zase na socialnem področju; Skrb za svoj prosti čas in Izdelava lastnega načrta za skrb zase. V kolikor bi se želeli udeležiti izkustvenih delavnic z VR očali ali želite, da vam pošljemo Priročnik za skrb zase, nas kontaktiranje po elektronski pošti na anita.molka@razvoj.si ali nas pokličite na 01 8962 710.

Oglejte si tudi