Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
14°C
Oceni objavo

IC Geoss na poti

Na Izobraževalnem centru Geoss trenutno izvajamo 13 mednarodnih projektov, ki nas in naše udeležence vodijo po celi Evropi in hkrati omogočajo, da tuji partnerji spoznavajo naše lokalno (in širše) okolje ter različne organizacije oz. deležnike povezane z vsebinami projektov.

Najprej se vrnimo v sredino marca, ko smo skupaj s Kmetijskim inštitutom Slovenije gostili uvodno projektno srečanje Erasmus projekta »Com4AgriPlant – Stripi za promocijo kmetijstva, ki temelji na rastlinski pridelavi za prehrano ljudi«. V sklopu srečanja smo obiskali zelo zanimivo ekološko kmetijo Za naravo na Ostrožnem pri Ponikvi, ki se ukvarja izključno z rastlinsko pridelavo za prehrano ljudi, veliko skrb pa posveča tudi skrbi za naravo in vsa živa bitja na območju kmetije. 

Aprila nas je projektno delo najprej vodilo na Hrvaško, Šibenik, kjer smo se udeležili prve mednarodne konference projekta »So I BeLiv - Socialne inovacije za boljše življenje«. Gre za projekt v sklopu CERV, ki je namenjen izmenjavi izkušenj, znanj in dobrih praks med različnimi državami oz. lokalnimi skupnostmi. V omenjenem projektu sodelujoče države (Francija, Italija, Hrvaška, Slovenija in Španija) izmenjavamo preizkušnje, ki so nas doživele v obdobju COVID-19 in ugotavljamo posledice za mlade ter kako jih čim bolje odpravljati. Naslednji dogodek bo 11. septembra v Palermu in že zdaj vabimo zainteresirane mlade, mladinske delavce in druge osebe, ki delate z mladimi, politične odločevalce, da se nam pridružite. Stroški poti in bivanja so kriti. Na dogodku bomo govorili o ukrepih, ki so jih nacionalne in lokalne vlade sprejele za pomoč mladim pri soočanju s posledicami COVID-19.  

V Šibeniku je hkrati potekal tudi sestanek projekta »LYBER - Naj bodo mladi odporni«, kjer smo določili datum usposabljanja za mladinske delavce, ki bo ravno tako potekalo v Palermu (Sicilija). To bo od 20. do 26. novembra 2023. Tema usposabljanja je čustvena inteligenca mladih. Zopet vabljeni vsi zainteresirani mladinski delavci, študenti družboslovnih smeri, prostovoljci, ki delate z mladimi, da se nam pridružite. Stroški poti in bivanja so kriti.

Sodelovanje v projektu »GDD - Zelena digitalna raznolikost« nam je omogočilo, da smo v aprilu za kar cel teden – od 17. do 21. skupaj z udeleženci obiskali Porto na Portugalskem. IC Geoss smo s seboj povabili 4 priseljence živeče v Sloveniji, dva iz Srbije in dve udeleženki iz Ukrajine. Teden je bil bogat z doživetji, novimi spoznanji in seznanjanji z novimi kulturami. Partnerji iz Nemčije, Španije, Italije in Slovenije smo pripeljali skupine pisanih kultur.

Teden kasneje smo v Litiji, skupaj z Domom Tisje, že gostili partnerski sestanek projekta »UPSELL - Krepitev potenciala srebrne ekonomije v vseživljenjskem učenju« v Litiji. Sestankovali smo predvsem v prostorih IC Geoss v Litiji, odšli pa tudi na izobraževalni ogled točke INFO 65+ v Ljubljano. Ena od bolj pestrih aktivnosti sestanka je bil obisk Doma Tisje, kjer smo bili prisotni pri izvajanju delavnice, razvite v projektu. S pomočjo aromaterapije in poznavanja zelišč smo si skupaj s prebivalci Doma Tisje ustvarili dišečo popotnico.

In katere destinacije nas čakajo še do poletja? Danska, Madžarska in Španija, več pa ob povratku. 

Če vas zanima več o projektnem delu na IC Geoss ali bi se udeležili katerega od omenjenih dogodkov oz. usposabljanja nam lahko pišete na eu-projects@ic-geoss.si.


Oglejte si tudi