Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Dolgoletno prostovoljsko udejstvovanje Milene Dimec kronano z državnim priznanjem

V ponedeljek, 26. junija 2023, je v Predsedniški palači potekal sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2022. Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je priznanje Republike Slovenije za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju socialne dejavnosti ter vzgoje in izobraževanja za leto 2022 prejela Milena Dimec.

Prostovoljce je ob tej priložnosti v Predsedniški palači sprejela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Pozdravila jih je z mislijo, da »v idealnem svetu prostovoljstva pravzaprav ne bi potrebovali, saj bi bilo tam ustrezno in spoštljivo poskrbljeno za vsakogar. Življenje pa nam kaže drugačno sliko. Zato je tako zelo pomembno, da je prostovoljstvo vse bolj del vsakega od nas, da je pomoč drugemu naša moralna in etična smer, nekaj kar počnemo dan za dnem«.

Milena Dimec je učiteljica z dušo in srcem, ki z upokojitvijo ni prenehala z uresničevanjem svojega poslanstva pedagoginje. Takoj po upokojitvi je kot prostovoljka nadaljevala tam kjer se je njena poklicna pot zaključila, posvetila se je izobraževanju in delu z ljudmi v tretjem življenjskem obdobju.  

Predsednica republike je za prostovoljce povedala, da imajo »zelo pomembno vlogo pri spodbujanju družbenih sprememb in boju proti socialni nepravičnosti. S svojim delom pomagajo zapolniti vrzeli in pomanjkljivosti v obstoječem javnem sistemu, ko država, žal še vedno prepogosto, zataji. Prispevate k izboljšanju dostopnosti, kakovosti in učinkovitosti različnih storitev, kot so socialna pomoč, vzgoja in izobraževanje, zdravstvena oskrba, medgeneracijsko sodelovanje ter podpora in še mnogo več. Sodelujete pri različnih projektih in dejavnostih, ki prispevajo k razvoju lokalnih skupnosti«.

Milena Dimec s svojim prostovoljskim delom pooseblja te besede, kar je razvidno tudi iz obrazložitve, ki jo je za podelitev priznanja za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju socialne dejavnosti ter vzgoje in izobraževanja, podal Odbor Republike Slovenije:

Milena Dimec je dolgoletna predsednica Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno. V društvu vodi študijske krožke keramike, kaligrafije in različne ustvarjalne delavnice. V skupne projekte povezuje najrazličnejše institucije in lokalne prebivalce ter v praksi udejanja medgeneracijsko sodelovanje. Z društvom sodeluje pri akciji »NVO gre šolo« in na različne načine mlade spodbuja k prostovoljstvu.

Med epidemijo novega koronavirusa je ostala dejavna: organizirala je dobrodelni projekt Klišejeva štrikalnica, izkupiček dražbe rokodelskih izdelkov so dobili prebivalci Doma starejših Tisje. Je pobudnica vsakoletnega obeleževanja rožnatega oktobra v Litiji.

Milena Dimec s prostovoljstvom uresničuje medčloveško povezanost, prenašanje znanja, empatijo in solidarnost.

Iskrene čestitke!


Foto: Bor Slana/STA

Oglejte si tudi