Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Srečanje ob 500-letnici slovenskega kmečkega upora 1515

V četrtek, 28. 5., je v Mestni galeriji Riemer potekalo kulturno-zgodovinsko srečanje ob 500-letnici slovenskega kmečkega upora 1515. Na srečanju so sodelovali ugledni slovenski znanstveniki, osvetlili različne vidike upora, njegove odmeve v sodobnosti ter izpostavili njegov pomen za slovensko in tudi evropsko zgodovino. Srečanje so organizirali na TIC Slovenske Konjice v sodelovanju z Občino Slovenske Konjice in Gimnazijo Slovenske Konjice, podprla pa sta ga tudi poslanca v evropskem parlamentu, Franc Bogovič ob pokroviteljstvu Evropske ljudske stranke in Ivo Vajgl ob pokroviteljstvu skupine Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) v evropskem parlamentu.
Srečanje so otvorili s staro žolnirsko pesmijo »Le vkup, le vkup uboga gmajna«, ki so jo izvedli člani Vokalne skupine EXPE in ki je že pred stoletji družila naše uporne prednike v boju za »staro pravdo«, pred mesecem dni pa tudi Konjičane pri veliki uprizoritvi kmečkega punta. Pevci so nastopili v kostumih, ki so jih za uprizoritev zašili člani Literarnega društva Gnezdo.

Prisotne je nagovoril podžupan Peter Koren, preko video posnetka pa tudi poslanca v evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP) in Ivo Vajgl (Desus). Vsi so iskreno pozdravili srečanje, katerega namen je ohranjanje spomina na naše uporne prednike, katerih dejanja pa so aktualna še danes – boriti se za pravico malega človeka in se upreti kapitalu.

Strokovni del srečanja je pripravila, vodila in tudi otvorila domačinka, mag. Aleksandra Boldin z Gimnazije Slovenske Konjice s prispevkom »Konjice v luči slovenskega kmečkega upora 1515«. »Kmečki upor z vidika mednarodnih primerjav: nemška kmečka vojna« je predstavil ddr. Igor Grdina z Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU in Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, o »Neznanih drobcih v puntariji v severovzhodni Sloveniji v novem veku« pa je spregovoril dr. Anton Ožinger s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Prispevek za posvet prispevek z naslovom »Upor 1515 in kultura upiranja v zgodnjenovoveški družbi« je pripravila tudi dr. Dragica Čeč s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, v njeni odsotnosti pa ga je predstavila magistrica Aleksandra Boldin.

Srečanje je odstrlo prenekatero tančico pozabe, ki se je po 500 letih spustila na spomin o slovenskem kmečkem uporu 1515 in osvetlilo njegove odmeva v sodobnosti. Njegov odjek je še danes glasen, mi pa smo z vsem spoštovanjem dolžni ohranjati spomin nanj in na življenje naših upornih prednikov.

 

Pripravila: Tjaša Kangler

Oglejte si tudi