Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Spomladanska čistilna akcija

Drage planinke in planinci,
Planinci PD Konjice vabimo vas, vaše družinske člane in prijatelje, društva ter vse, ki jim je za naše čisto okolje mar, na spomladansko čistilno akcijo, ki bo v soboto, 6. aprila 2024.
Zbrali se bomo ob 8. uri na ploščadi pred Športno dvorano, kjer bomo prejeli zaščitne rokavice in vrečke za odpadke, markacisti in gorski stražarji pa nas bodo razdelili v skupine.
Letošnja čistilna akcija bo potekala v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Slovenske Konjice, Turističnim društvom Slovenske Konjice in Jurjevo konjenico.
Potekala bo ob planinskih poteh in ob cestah na Konjiški gori ter v Krajevni skupnosti Slovenske Konjice, kjer bomo očistili zelenice, pešpoti, javne površine, površine ob lokalnih cestah in javnih poteh in brežine vodotokov. Del planincev bo čistili planinske poti in ob cestah na Konjiški gori, ostali pa bodo čistili na lokacijah v Konjicah. Bodite pozorni na ločevanje odpadkov!
Zaključek akcije bo ob 11.30 uri, ko se bomo zbrali v “farovškem kozolcu” pri cerkvi sv.Jurija, podružili in okrepčali.

Pozivamo vas, da sporočite divja odlagališča na Konjiški gori in drugod načelniku markacistov Črtu Korenu na M 040 305 356, ali pa pošljite opis, fotografije ali koordinate odlagališč na email E foto.pdkonjice@gmail.com

Ob doslednem upoštevanju spodnjih navodil lahko čistilno akcijo okolja izpeljemo varno in pri tem naredimo veliko dobrega za naše okolje.
Udeležba v čistilni akciji je prostovoljna in na lastno odgovornost. Osebe mlajše od 15 let se akcije lahko udeležijo v spremstvu odrasle osebe.
Vse prostovoljce prosimo, naj pazijo na lastno varnost in na varnost drugih.

Da bi čistilna akcija potekala brez zapletov in poškodb, vsem sodelujočim svetujemo, da upoštevajo pravila:

  • Med čistilno akcijo moramo biti primerno obuti in oblečeni;
  • Roke si zaščitimo z rokavicami. Če pridemo v stik z ostrimi predmeti (odpadne pločevinke, razbito steklo) moramo biti še posebej previdni, da po nepotrebnem ne pride do vreznin;
  • Če najdemo injekcijske igle, jih sami ne odstranimo. O najdbi obvestimo osebo, ki usmerja prostovoljce. Ta bo ob zaključku čiščenja obvestila organizatorja čistilne akcije, ki bo poskrbel za prevzem te vrste odpadka. Otroke moramo opozoriti, da se odvrženih igel ne smejo dotikati in da morajo o morebitni najdbi takoj obvestiti odrasle;
  • Če najdemo nevarne odpadke, kot so posode s kemikalijami, posode ali steklenice z neznano vsebino ali kakršnekoli druge odpadke, ki bi lahko bili nevarni, jih sami ne odstranimo, ampak o najdbi obvestimo osebo, ki usmerja prostovoljce;
  • Azbestnih odpadkov (salonitne plošče, kosi azbestno cementnih cevi, azbestne opeke, fasadne plošče, azbestni izolacijski materiali …) ne pobiramo. Tudi manjših količin ne pobiramo.
  • Čistilna akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov iz gospodinjstev.

6. aprila bomo zavihali rokave in skupaj očistili našo okolico. Pridružite se!

P.S.
V PD Konjice bomo kmalu ustanovili Odsek za varstvo gorske narave.
Če vas zanima varovanje narave in bi se pridružili, pokličite M 041 797 350 (Robi)

Oglejte si tudi